Zelf laminaat leggen? Tips & Trucs

Introductie:

 

Laminaatvloeren zijn een populaire keuze voor veel liefhebbers van huisverbetering die hun vloeren willen opfrissen. Laminaten bieden duurzaamheid en stijl en zijn relatief eenvoudig te installeren. Bent u een beginner of heeft u al wat doe-het-zelf ervaring? Deze tips en trucs helpen u om het zelf laminaat leggen een succes te maken. Volg deze richtlijnen en u zult trots zijn op de resultaten van uw harde werk.

 

Laminaat leggen, een goed begin is het halve werk:

 

Een goede voorbereiding is essentieel voordat u begint met het laminaat leggen. Meet zorgvuldig de ruimte op waarin u het laminaat wilt installeren en koop voldoende materiaal. Houdt hierbij rekening met extra hoeveelheden voor het geval er iets misgaat. Voordat u begint, moet u ervoor zorgen dat de ondervloer schoon, vlak en droog is.

 

Kies de juiste hulpmiddelen:

 

Bij het laminaat leggen is het belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken. Zorg ervoor dat u de volgende hulpmiddelen bij de hand heeft:

 

 • Zaag;
 • Meetlint;
 • Potlood;
 • Laminaatsnijder of decoupeerzaag;
 • Hamer;
 • en altijd handig, een verfrissend drankje.

 

Laminaten zijn eenvoudig te snijden, te installeren en vast te zetten met het juiste gereedschap.

 

Begin met een goede voorbereiding:

 

Nadat alle hulpmiddelen aanwezig zijn komt de voorbereiding om de hoek kijken. Begin met het plaatsen van het laminaat in de tegenovergestelde richting van het inval van natuurlijk licht in de kamer. Dit minimaliseert de zichtbaarheid van de naden. Daarnaast is het belangrijk om ook voldoende afstand houders langs de muur om voldoende uitzettingsruimte te hebben. Laminaat kan uitrekken, dus het is belangrijk om er ruimte voor te laten.

 

Het gebruik van een ondervloer:

 

Tijdens het laminaat leggen is het belangrijk om rekening te houden met het gebruikt van een ondervloer. Dit heeft namelijk een geluiddempende werking, vermindert loopgeluid en voorkomt optrekkend vocht. Er zijn verschillende soorten ondervloeren beschikbaar, waaronder folie, schuim en kurk. Kies de beste ondervloer voor uw specifieke behoeften en ruimtevereisten.

 

Laminaat leggen, zorg voor geschikte verbindingsmethode:

 

Als laatste is de goede verbindingstechniek belangrijk bij het laminaat leggen. De meeste laminaatvloeren gebruiken een klik-en-vergrendelsysteem dat ervoor zorgt dat de planken goed vastzitten. Dus, klik de plank stevig op zijn plaats en doe dit altijd volgens de instructies van de fabrikant. Dit zorgt uiteindelijk voor een naadloze en stabiele vloer.

 

Laminaat-leggen
Laminaat leggen

Let op de details bij het laminaat leggen:

 

Detail maken het verschil bij het laminaat leggen! Zorg ervoor dat u het bord bijsnijdt zodat het rond hoeken en deurkozijnen past. Bij de laatste rij planken is het een kwestie van uw aandacht erbij houden. Een advies is om bij de laatste rij planken een hamer en slagijzer te gebruiken om de laatste rij planken stevig op hun plaats te tikken. Vergeet ook niet om overgang strips te plaatsen om de overgang tussen verschillende vloeroppervlakken te voltooien. Het installeren van laminaatvloeren kan een bevredigend project zijn, vooral als u de juiste stappen volgt en aandacht besteedt aan details. Met de juiste voorbereiding, het juiste gereedschap en het juiste onderhoud kun je prachtige laminaatvloeren in huis halen en zelf mooi laminaat leggen. Kortom, volg de bovenstaande tips en trucs voor een succesvol doe-het-zelf-project. Of, kijk eens op deze website! 

 

Ik hoop dat u deze blog nuttig en informatief vindt. Succes en veel plezier met uw laminaatvloer!

 

Bereken uw prijs
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NOA
 • Bijna 31 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1993 zette Jouke de Groot de Vloer-Gigant B.V. op. Het Amsterdamse vloerenbedrijf groeide uit naar een succesvol bedrijf.
Bereken uw prijs
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NOA
 • Bijna 31 jaar ervaring