Vloer egaliseren: hoe doe je dat?

Voordat u een nieuwe vloer gaat leggen in uw bestaande of nieuwbouw woning is het verstandig de ondervloer eerst vlak te maken. Hierdoor worden kleine oneffenheden, kuilen en hoogteverschillen geëlimineerd. De vloer oogt mooier en gaat ook lang meer. De vloer egaliseren is dus eigenlijk iets wat altijd op het lijstje moet staan mocht er een nieuwe vloer gelegd worden. 

Egaline (Dus: egaliseren) aanbrengen op een ruwe vloer van beton of hout kan op een goedkope maar ook dure manier.

Wij krijgen veel vragen van klanten over hoe ze zelf een vloer vlak kunnen krijgen nadat ze een vloer hebben laten leggen.

 

 

vloer-egaliseren-en-leggen
Denk hierbij aan vragen zoals:

Denk hierbij aan vragen zoals:

 • Kan ik zelf een vloer egaliseren voor het laminaat gelegd wordt 
 • Hoe duur is een vloer egalisatie per m² ( vierkante meter )?
 • Hoe kan je het beste een betonvloer egaliseren?
 • Kan je een houtenvloer wel egaliseren?
 • Wat kost egaliseren per m²?

Al deze vragen zijn uiteraard belangrijk te weten voordat u overgaat tot het laten of zelf doen van een vloer egaliseren.

Overigens is elke ondergrond vlak te maken, vanzelfsprekend bewerken wij elk materiaal op een andere manier, zo heeft het egaliseren van een betonvloer weer een hele andere methode dan het egaliseren van een houtenvloer.

Wat kost een vloer egaliseren?

Een betonvloer egaliseren kunnen onze vloeren leggers tegen zeer scherpe vloer egaliseren kosten uitvoeren per m².

Onze vloerenleggers zijn gespecialiseerd in het voorbereiden en leggen van verschillende vloeren.

Bovendien bieden wij zeer scherpe prijzen aan voor het uitvlakken van een vloer voordat u uw laminaat, parket of vloerbedekking wilt laten leggen.

Maar hoe dik moet je de vloer eigenlijk laten egaliseren?

En wat zijn de gemiddelde kosten van een cementgebonden egalisatiemortel aan te laten brengen op bijvoorbeeld beton of hout?

Wat zijn de gemiddelde kosten van het uitvlakken van een vloer per m²?

We zullen u hier een overzicht van geven:

 • Egaliseren tot 2 mm laagdikte – 8,- euro per m²
 • Egaliseren tot 4 mm laagdikte – 12,- euro per m²
 • Dikkere lagen egaline aan laten brengen zijn op aanvraag!

Als u nu exact de kosten wilt weten van het egaliseren van uw vloer in bijvoorbeeld de woonkamer, slaapkamer, of badkamer kunt u geheel vrijblijvend een offerte bij ons aanvragen.

Door het aanvragen van een offerte kunt u onze prijsindicatie vergelijken met die van andere vloerenleggers en op deze manier bespaart u flink op de kosten.

Waarom de ondergrond egaliseren?

De reden dat egaliseren met cement belangrijk is, is uiteraard dat de de uiteindelijke vloerbedekking. Tegels of laminaat er mooi en recht op komt te liggen.

Een strak geëgaliseerde ondervloer is een must voor een mooi eindresultaat van de eindvloer, onafhankelijk van uw uiteindelijke definitieve keuze.

Tegenwoordig wordt het gebruik van vloer egaline ook toegepast als eindvloer. Deze vloerafwerking lijkt als het ware een beetje op een betonlook vloer.

Kan egaline als eindlaag? 

Omdat de egaline een cement gebonden product is, is deze prima te gebruiken als eindlaag om uw vloer een wat robuust uiterlijk te geven.

Door het toevoegen van pigmentkleuren kunt u de kleuren zelf bepalen en lijkt een vloer met egaline al snel op een betonlook vloer (maar dan wel een stuk goedkoper).

Als u een egalisatie vloer als eindafwerking wilt gebruiken is het belangrijk een goede coating aan te brengen.

Denkt u hierbij aan een:

 • 2 componenten pu coating.
 • Of een watergedragen vloercoating.

Als u de de egalisatiemortel wilt gebruiken als eindafwerking dan zal deze door de coating die hierover aangebracht wordt met een verfroller hard en slijtvast zijn.

U kunt deze vloer aanbrengen over de volgende ondergronden:

 • Over een zandcementvloer
 • Over een vloer van hout
 • Over een spaanplaatvloer
 • Over fermacell
 • Over een betonnen vloer

Zoals u ziet is bijna elke vloer en ondergrond wel te egaliseren en uit te vlakken. Wilt u weten wat de gemiddelde kosten zijn om uw vloer van egaline als eindvloer te gaan gebruiken?

Vraag dan eens geheel vrijblijvend de prijsinformatie aan via ons offerte formulier.

Door onze prijs per m² te vergelijken met andere vloerenleggers kunt u met eigen ogen zien hoe goedkoop wij uw vloer weer strak leggen.

Wat voor soort vloeren zijn er? 

Als we het hebben over een parketvloer, dan denken de sommige mensen nog steeds aan visgraat en een taps gelegde vloer. Maar er is tegenwoordig zoveel meer…

Parket is een verzamelnaam voor vele soorten hardhouten vloeren en omvat alle mogelijke variaties qua kleuren en dessin.

We zullen de meest gekozen vloeren in een woning is op een rijtje zetten:

Voordat één van deze bovengenoemde vloeren worden aangelegd is het belangrijk dat de ondervloer (in de meeste gevallen zandcementdekvloer) vlak en glad te laten maken.

Het egaliseren gebeurt dan ook vaak met cement.

Omdat cement een harde eigenschap heeft zal de nieuwe laag egaline nauwelijks te beschadigen zijn. De droogtijd van een laag egaline op uw vloer is ca 1 mm per dag.

vloer-egaliseren-kosten
 

Is een vloer egaliseren echt nodig?

Toch heeft de tijd ook met de parket vloeren niet stil gestaan en komen er steeds meer soorten parket op de markt. Neem maar de stoere houten vloeren klooster.

Wij hebben voldoende voorbeelden om u een goed beeld te geven van uw mogelijkheden.

Visgraat parket is een van de meest voorkomende houten vloerbedekking in deze soorten. Het visgraat motief /patroon wordt volledig vast gelijmd aan de ondergrond met een speciale vloerenlijm.

Als u overgaat tot het leggen van deze wat duurdere soorten vloeren dan is het van groot belang dat de ondervloer of deze nu van hout of beton is vlak gemaakt wordt.

Vloeren egaliseren is dus (zeker voor een dure eindvloer) echt wel een must!

Geëgaliseerde ondervloer

U begrijpt dus het belang van een goed geëgaliseerde ondervloer. Is uw oude ondervloer ongelijk en niet waterpas en bevat deze flinke oneffenheden?

Dan kunt u beter overgaan tot het laten egaliseren van je vloer door een erkende vloerenlegger. Een vloer laten egaliseren hoeft niet duur te zijn per m², dit kan ook goedkoop.

Waar zit dit hem dan in? In het aanschaffen van het materiaal.

Bij het kopen van een egalisatiemortel zult u merken dat er een enorm prijsverschil zit tussen de wat duurdere en de goedkopere cement mortels.

Ook in de merken zit een groot verschil in prijs.

We zullen voor u de beste betaalde merken even onder elkaar zetten:

 • Beamix
 • Mapei
 • Copa
 • Slc

Deze bovenstaande merken geven hebben een zeer goede prijs kwaliteits verhouding. Zo is het geen probleem om over een vloerverwarming aan te brengen en worden deze egaline vloeren vrij hard.

Dus met een strak geëgaliseerde ondervloer is het eindresultaat werkelijk fantastisch en staat prachtig in een ultra modern penthouse maar in een monumentaal pand misstaat het zeker ook niet!

Wij kunnen uw vloer egaliseren in uw huis zodat elke vloerbedekking, parket of laminaat er strak in komt te liggen.

Egaliseren voor de parketvloer

Een parketvloer laten leggen is fraai, duurzaam en geeft nog steeds een warme uitstraling aan uw interieur. Voor de mooiste parketvloeren en het leggen ervan kunt u de Vloer-Gigant inschakelen.

Heel simpel door geheel vrijblijvend het offerte formulier in te vullen, wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op en krijgt u de parket vloer waar u van droomt.

Bent u nieuwsgierig welke tarieven wij hanteren voor een vloer egaliseren? Vul geheel vrijblijvend ons offerte formulier in en ontdek onze tarieven.

tegelvloer-egaliseren
 

Tegelvloer

Ook een tegelvloer kun je dus laten egaliseren met behulp van een cementgebonden egaline. Of u dit nu zelf gaat doen of wilt laten doen door een professionele vloerenlegger.

Als u een oude tegelvloer wilt gaan egaliseren is het belangrijk dat u een goede hechting creëert tussen de tegels en de nieuwe egalinelaag.

Om te beginnen is het belangrijk de oude vloertegels goed te ontvetten en te reinigen.

Na het reinigen van de vloertegels kunt u een hecht primer gebruiken zodat er een goede hechtbrug ontstaat tussen het oude materiaal (de tegels dus) en het nieuwe materiaal de laag egaline.

Op deze manier bent u verzekerd dat de laag egalisatiemortel niet los zal laten.

Hoe gaat het egaliseren in zijn werk?

Hoe wordt een vloer zoals een gestorte zandcementdekvloer vlak gemaakt?

Dit gaan wij u uitleggen:

 • Egaliseren vloer: Controleert eerst de onder liggende vloer op los zittende delen, vet en stof. Met een primer een voorstrijk middel behandeld u de ondergrond voor een goede hechting en een niet al te harde zuiging van de egaline.
 • Gaten dichten: Het is verstandig eerst grote gaten te dichten die dieper zijn dan 5 mm bij het egaliseren vloer. Doe dit met zand cement één op één.
 • Kitten: Kieren of gleuven kunt u beter even afkitten van te voren aangezien het aanbrengen van de egaline erg dun wordt gedaan.

Aanmaken egalisatie mortel

Hoe maak je de egaline aan zodat je een klont vrije substantie krijgt?

 1. Met een metselkuip en mixer u de egalisatie gaan mengen. Voeg eerst 70 % van het totaal te gebruiken water in de kuip.
 2. Hierna gooit u heel rustig de egalisatie mortel in de kuip en laat deze even rustig wegzakken. Tijdens het mixen gooit u het resterende water erbij.
 3. Blijven mixen tot de egalisatie mortel geheel klont vrij is. Nu kunt u de mortel 15 minuten verwerken voordat deze gaat indrogen.
 4. Bij het egaliseren van de vloer is het handig om met z’n tweeën te zijn. Eén verwerkt de egalisatie mortel op de vloer, de ander kan dan continue de mortel aanmaken en mixen.
 5. Dit geldt dan wel over grotere operavlaktes dan 10 m2. Op deze manier zult u een egale vloer krijgen zonder aanzetten.

Egaliseren vloer gieten en smeren

Zodra de egalisatie mortel klont vrij is, kunt u het gieten in banen over de ondergrond.

Bij een groter oppervlakte is het beter als het egaliseren van de vloer met 2 man wordt gedaan of u kunt de ruimtes verdelen en de egaline aanhelen op de andere stukken.

De egalisatiemortel verdeelt u met een spaan over de ondergrond met een vloeiende beweging. Zorg er voor dat wandhoeken goed zijn gevuld met egalisatiemortel.

Omdat deze mortel van zelf waterpas vloeit hoeft u er nog weinig aan te doen.

Egaliseren vloeren kosten

Onze vloerenleggers zijn allemaal in het bezit van de juiste diploma’s en weten dan ook precies hoe zij te werk moeten gaan met het egaliseren van uw vloer. De vloer is hierna egaal en glad.

De prijzen van van het egaliseren van uw vloer kunt u geheel vrijblijvend aanvragen aan de rechterkant van deze pagina.

Wij zullen u binnen 2 dagen de m² prijzen door geven met een leuke extra korting!

Bespaar op het egaliseren van uw vloer!

Een offerte voor het egaliseren van een vloer is bij de vloer expert zo aangevraagd.

Vraag geheel vrijblijvend uw offerte aan en wij zullen binnen 2 werkdagen uitsluitsel geven over de kosten voor het egaliseren.

Wij wachten uw offerte aanvraag met belangstelling af.

Benodigde tijd: 2 dagen.

Op welke manier kunt u uw eigen vloer egaliseren? Lees hieronder ons stappenplan met daarin de juiste wijze over het egaliseren van een vloer.

 1. Kies het juiste egalisatiemateriaal en bepaal de hoeveelheid

  Bepaal welk egalisatiemateriaal geschikt is voor de geplande vloerafwerking. Afhankelijk van het type harde vloerbedekking mogen er specifieke eisen zijn met betrekking tot het restvocht in de vloer. Meet het vloeroppervlak op en bereken de benodigde hoeveelheid egalisatiemortel (ongeveer 3 kg per m2).

 2. De vloer voorbereiden

  Zorg ervoor dat de betonnen vloer droog en stofvrij is. Verwijder eventuele uitstekende spijkers en vul oneffenheden of scheuren op met snelcement. Werk met kleine hoeveelheden snelcement per keer vanwege het snelle uithardingsproces. Gebruik stevige rubberen werkhandschoenen bij het werken met snelcement.

 3. Ondervloer voorbereiden

  Voor een betonnen ondergrond, breng vloerprimer aan om de hechting te verbeteren en het laatste stof te verwijderen. Gebruik een zachte bezem of handveger. Voor een houten vloer, zet eventuele bewegende vloerdelen vast met extra schroeven en leg een toplaag van spaanplaat of underlayment in halfsteensverband. Kit naden en kieren af om lekkage van de egalisatiemortel te voorkomen. Behandel de houten platen met vloerprimer voor een goede hechting van de egalisatiemortel.

 4. Maak de egalisatiemortel aan

  Gebruik een hoge speciekuip om de egalisatiemortel aan te maken volgens de specificaties op de verpakking. Voeg eerst de aangegeven hoeveelheid water toe en daarna de droge mortel. Meng dit minimaal twee minuten met een elektrische menger tot een klontvrij mengsel.

 5. Egalisatie uitgieten over de vloer

  Giet de egalisatiemortel uit over de vloer, beginnend in de verst verwijderde hoek en werk naar de uitgang toe. Verdeel de egalisatie gelijkmatig over de ondergrond. Egalisatiemortel vloeit langzaam uit, dus werk snel voor een egale vloer.

 6. De egalisatiemortel afwerken

  Help het uitvloeien van de egalisatie met behulp van een lijmkam of vlakke vloerspaan. Zorg ervoor dat alle hoekjes van de vloer goed opgevuld zijn. Als je meerdere lagen egalisatiemortel wilt aanbrengen, laat dan de eerste laag minstens 24 uur drogen voordat je verdergaat. Zorg ervoor dat de vloer goed droog is voordat je verdergaat met het aanbrengen van een afwerkvloer, zoals tegels, parket, pvc vloeren, tapijt, linoleum of laminaat.

 7. Gereedschap schoonmaken

  Maak de gebruikte gereedschappen schoon met water en een (zachte) borstel in de mengemmer. Hierdoor kun je het gereedschap weer hergebruiken bij toekomstige klussen.

 8. Egaline laten drogen

  Laat de egalisatiemortel drogen volgens de aangegeven droogtijd op de verpakking. Gemiddeld duurt dit tussen de 1 á 3 dagen, afhankelijk van de aangebrachte laagdikte. Na droging is je vloer klaar voor verdere afwerking, zoals het leggen van een pvc vloer, tegels, parket of andere vloerafwerking.

Bereken uw prijs
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NOA
 • Bijna 31 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1993 zette Jouke de Groot de Vloer-Gigant B.V. op. Het Amsterdamse vloerenbedrijf groeide uit naar een succesvol bedrijf.
Bereken uw prijs
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NOA
 • Bijna 31 jaar ervaring