Laminaat laten leggen

Als u nieuw laminaat heeft aangeschaft voor uw woonkamer, slaapkamers, of uw gehele nieuwbouw- of bestaande woning is het van groot belang dat dit op de juiste manier gelegd wordt. Maar wat zijn de kosten om laminaat te laten leggen? Of kan u het beter zelf doen? 

Een laminaatvloer leggen is een klus die u zelf kunt doen (als dit op de juiste manier word gedaan) maar ook kan uitbesteden aan een vloerenlegger.

Wij krijgen veel vragen over het aanleggen van laminaatvloeren.

 

laminaat-laten-leggen
Laminaat laten leggen

Denkt u hierbij aan vragen zoals:

 • Waar begin ik en welke richting moet ik beginnen met leggen ( lengte of breedte )?
 • Hoe zit het met laminaat aanleggen met vloerverwarming?
 • Hoe kan er laminaat in een nieuwbouwwoning gelegd worden?
 • Wat kost het leggen van een laminaatvloer per m² ( vierkante meter )
 • Welke ondervloer heb ik nodig?
 • Hoe moet ik laminaat aanleggen?

Op deze pagina zullen wij u alles vertellen over het aanleggen van clicklaminaat, quickstep laminaat en de kosten per m² voor het laten aanleggen door een vloerenlegger.

Laminaat laten leggen, wat zijn de kosten per m²?

Hoe duur is laminaat laten leggen? Bij het aankopen van een nieuwe laminaatvloer wordt het leggen vaak gratis aangeboden.

Let hier wel op dat dit gebeurt door een erkende vloerenlegger en niet door één of andere beunhaas.

De gemiddelde legprijzen voor het laten leggen lopen erg uiteen.

Wij zullen u hier in de onderstaande prijzentabel een gemiddeld voorbeeld geven.

Soort klus (Werkwijze)Gemiddelde prijs per m²
Plaatsen van laminaat€ 5,-
Ondervloer plaatsen inclusief het laminaat€5,95,-
Overzetplinten of plakplinten plaatsen€2,50,-
Hoge MDF plinten plaatsen€4,50,-
Diagonaal leggen (extra kosten)€2,50,-

Nu u een redelijk overzicht heeft van de kosten van het laten leggen van een laminaatvloer kunnen wij ons voorstellen dat u nu wel een exacte prijs per m² wilt ontvangen. Dit kan door geheel vrijblijvend een offerte aan te vragen.

Na het aanvragen van een offerte voor het leggen van uw nieuwe vloer zullen wij binnen 2 werkdagen u de juiste prijsindicatie mailen.

Hoe wordt laminaat gelegd?

Benodigde tijd: 1 dag.

Stappenplan Laminaat leggen

 1. Het opmeten van de kamer

  Voor een mooie laminaatvloer is het belangrijk dat de eerste en laatste planken dezelfde breedte hebben of ongeveer even groot zijn. Om eindplanken met dezelfde breedte te hebben, meten wij de kamer van muur tot muur en delen wij deze door de breedte van een plank. Als het resultaat minder dan 12 inch is, delen wij dit door twee. Wij herhalen dit nog een keer om zo de lengte van de kamer te meten.

 2. Het mixen van de planken

  Wij plaatsen indien mogelijk planken met hun lengte evenwijdig aan het invallende zonlicht. Wij snijden de eerste rij af en laten de rand parallel aan de muur lopen met behulp van speciale afstand houders.

 3. Het installeren van de vloer

  Wij leggen laminaatvloerenplanken door het ene korte uiteinde onder een hoek van ongeveer 20 graden in het andere uiteinde te plaatsen en het naar beneden te drukken. Het uitsnijden van een bepaald patroon, dit patroon wordt van te voren vastgesteld. Bij de volgende planken wordt het korte uiteinde schuin geplaatst om de planken vast te zetten. Wij gaan door tot heel de vloer gedaan is.

 4. Het plaatsen rondom buizen

  Als u laminaat vloer rond de buizen wilt laten leggen. Boren wij een gat dat 1 cm groter is dan de diameter van de buis. We splitsen de plank over het midden van de cirkel en lijmen de plankstukken aan elkaar.

 5. Het afmaken van de ruimte

  We gebruiken een klein stukje vloer om de diepte aan te geven waarop het deurkozijn moet worden afgesneden. Laminaatvloeren moeten namelijk onder het deurkozijn uitsteken. Is dit gedaan dan zijn wij klaar om de laatste rij te installeren. Deze laatste rij moet even breed zijn als de eerste rij laminaatvloeren. Wij laten wat ruimte over voor een mogelijke uitbreiding van het vloermateriaal. Als u zelf beschadigde laminaatplanken wilt vervangen, tilt dan u de laatst geplaatste plank op tot u bij de betreffende plank bent aangekomen. Gelukkig komt het vrijwel nooit voor dat laminaatplanken beschadigd raken, dit zal dan ook niet echt van toepassing zijn.

Kliklaminaat

Door de jaren heen heeft kliklaminaat een enorme sprong gemaakt, zowel qua kwaliteit als op het gebied van populariteit.

Die twee lopen natuurlijk synchroon, doordat het kwalitatief erg is verbeterd en de kosten laag zijn gebleven, is het een aantrekkelijk alternatief voor echt hout.

Kliklaminaat komt in verschillende soorten uitstralingen, eigenlijk is voor elk soort hout wel een soort kliklaminaat dat lijkt op het originele hout. Het is zeer eenvoudig en goed zelf te leggen.

Maar misschien heeft u hier geen zin of tijd voor of bent u in het geheel niet handig.

Als dit bij u het geval is, kunt u ook uw laminaat laten leggen door een vakman.

Laminaat laten acclimatiseren

Bijna dagelijks krijgen wij vragen van onze klanten zoals, “moet ik de laminaatvloer echt laten acclimatiseren?

Het acclimatiseren van laminaatvloeren klinkt misschien ingewikkeld, maar het is echt een eenvoudig proces.

Tijdens dit proces zal de laminaatvloer zich aanpassen aan de temperatuur en de vochtigheid van de ruimte waar de laminaatvloer wordt gelegd.

Deze factoren zullen een invloed hebben op de mate waarin een laminaatvloer na installatie zal uitzetten of krimpen.

Om de hoeveelheid beweging te verminderen is het essentieel om een laminaatvloer vlak voor de installatie te acclimatiseren.

De normale periode is 48 uur in de ruimte waar de laminaatvloer wordt gelegd, voordat er wordt begonnen met het leggen van de vloer.

Het is belangrijk dat u een professional inschakelt voor het acclimatiseren.

Doet u dit niet en weet u niet echt waar u mee bezig bent dan is de kans groot dat u schade aan zult brengen aan de betreffende laminaatvloer.

Kopen en laten leggen

Wat kost het laten leggen van laminaatvloer per m²? Wij kunnen voor u laminaat bestellen, leveren en neerleggen.

Uiteraard zullen we vooraf langskomen om de exacte vloeroppervlakte op te meten en zodoende precies de juiste hoeveelheid laminaat kunnen bestellen.

Als het laminaat binnen is (meestal binnen 1 week) komen we langs en kunnen de vloer direct voor u gaan leggen. De ondervloer die misschien nu wel van vloerbedekking is of van tegels dient geheel vlak te wezen.

Mocht deze vloer kuilen of bulten hebben dan kunnen er holle plekken in uw nieuwe laminaat ontstaan en dat is niet de juiste wijze van het aanbrengen.

Om eerste een vlakke ondervloer te creëren is het egaliseren van de ondervloer de juiste handeling. Na het egaliseren zal de vloer geschikt zijn voor het laten leggen van uw nieuwe kliklaminaat.

De kosten voor het laten egaliseren van uw vloer kunt u op deze pagina vinden.

Wilt u laminaat zelf leggen: tips!

Als u toch ervoor kiest om uw aangekochte laminaat zelf te gaan leggen zijn er een aantal aspecten erg belangrijk.

We zullen u dan ook enkele tips geven:

 • Kies de juiste ondervloer. Beknibbel hier niet op want de juiste ondervloer maakt het leggen eenvoudiger.
 • Zorg voor het juiste gereedschap: een cirkelzaag, rolmaat of meetstok en stukjes hout als afstand houder vanaf de muur.
 • Gebruik deze stukjes hout om de eerste rijen mee te stabiliseren voor een strak resultaat.
 • Begin altijd eerst met de lange zijde van de kamer.
 • Plak bij het afzagen van de planken de plank af met een stukje tape of gebruik een omgekeerde zaag. Dit om splinteren te voorkomen.
 • Teken planken af met een potlood en maak gebruik van een extra hulpplank om goed af te meten.
 • Leg het laminaat niet te strak tegen de muren.
 • Laat ook niet te veel ruimte over tussen de muren want dan kunt u geen plinten leggen.
kliklaminaat-laten-leggen
Kliklaminaat laten leggen

Goedkoop

Laminaat parket is een goedkoop alternatief voor een massieve houten vloer. Het is per m² een stuk goedkoper maar heeft uiteraard een kortere levensduur.

Als u zelf het laminaat wilt leggen is dit altijd goedkoper dan het inhuren van een vloerenlegger.

Maar ook met het leggen van clicklaminaat kunnen er een aantal dingen mis gaan.

Laat u zich van te voren goed informeren over de juiste werkwijze zodat u niet achteraf uw gehele vloer weer kunt loshalen.

Tegenwoordig heeft u met goedkoop laminaat ook prima kwaliteit in huis.

Wanneer u echter laminaat zeer goedkoop wilt hebben, zult u rekening moeten houden met een vloer met een minder lange levensduur die minder goed tegen een stootje kan en doorgaans ook wat dunner is.

Laminaatvloer in uw woning

Laminaat parket, kliklaminaat en quickstep laminaat zijn allemaal soorten die gelegd moeten worden door de juiste werkwijze te hanteren.

Zo is is het leggen van de ondervloer belangrijk voor geluidsoverdracht maar ook de ruimte die tussen de wanden en het laminaat moet blijven is van groot belang.

Laminaat kan ook op uw trap worden aangebracht en is voor het beloop van uw trap een zeer slijtvast materiaal. Uw trap bekleden met laminaat is een aardige klus, en de kosten hiervan worden vaak per uur berekend.

Om goed inzicht te krijgen in de exacte kosten voor het leggen van laminaatvloeren kunt u onze offerte vergelijken met die van andere vloerbedrijven.

U kunt dan niet alleen prijzen vergelijken maar bent eveneens in de gelegenheid om te zien hoe er met uw offerte aanvraag wordt omgegaan.

Bereken uw prijs
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NOA
 • Bijna 31 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1993 zette Jouke de Groot de Vloer-Gigant B.V. op. Het Amsterdamse vloerenbedrijf groeide uit naar een succesvol bedrijf.
Bereken uw prijs
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NOA
 • Bijna 31 jaar ervaring