Vloerverwarming laten leggen

Vloerverwarming laten leggen wordt steeds populairder in Nederland door de hoge energieprijzen. Er wordt steeds vaker voor vloerverwarming als hoofdverwarming gekozen omdat het uw woning dan gelijkmatig wordt verwarmd. Maar waarom zou u vloerverwarming laten leggen?

De manier van verwarming werkt efficiënter dan een normale verwarming met cv-ketel installatie. Hierdoor bespaart u niet alleen op uw energierekening, u bent ook nog eens milieubewust bezig omdat uw minder gas verbruikt.

Vloerverwarming aanleggen hoeft niet duur te zijn. Leest u deze pagina die u alle informatie biedt over de kosten per m² en de werkwijze hoe een vloerverwarming aangelegd moet worden.

Vloerverwarming laten leggen
Vloerverwarming laten leggen

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is een verwarming dat onder de vloer wordt ingebouwd. Op deze manier wordt uw huis verwarmd zodat waardoor u in de winter met blote voeten in uw huis kunt rondlopen.

Vloerverwarming verwarmt uw vloer gelijkmatig door middel van warmtestraling. Door de gelijkmatige verdeling is er bijna geen sprake van temperatuurverschillen in de kamer. De warmte kan op twee manieren worden aangeleverd, namelijk door water en elektriciteit. 

Bij het eerste geval stroomt warm water door een systeem van buizen wat in de vloer is verwerkt. Door het warme water geven de buizen warmte af en dit zorgt voor warmte in uw huis. 

Daarnaast is het mogelijk om elektrisch te verwarmen, hierbij bestaat het systeem uit flexibele netten met daarin de verwarmingselementen. Deze verwarmingselementen zijn verwerkt in de vloer.

De temperatuur die ontstaat door vloerverwarming wordt dan ook als zeer aangenaam ervaren. De vloerverwarming kunt u centraal bedienen met een thermostaat. Een elektrische thermostaat is ook een mogelijkheid en kan worden geprogrammeerd zodat u uw eigen voorkeur kunt geven qua temperatuur.

Het is zelfs mogelijk om de centrale verwarming compleet te vervangen, mits het stralingsoppervlak groot genoeg is. De warmteafgifte is afhankelijk van factoren zoals de temperatuur van de vloer, het type vloer en de dikte van de vloer.

Welke verwarmingssystemen zijn er?

Er zijn verschillende soorten systemen. De meest voorkomende systemen zijn:

Natbouwsysteem: Dit systeem soort wordt in het cement geplaatst. Dit type is geschikt voor nieuwbouwwoningen omdat er daar voldoende inbouwhoogte voor is. U heeft ongeveer 16 tot 20 cm inbouwhoogte nodig.

Droogbouwsysteem: Dit type wordt geplaatst in voorgevormde polystreen of piepschuimen matten. Meestal wordt dit type gebruikt bij huizen met een beperkte vloeropbouw. U hebt een inbouwhoogte nodig van minimaal 6 cm.

Elektrisch: Elektrische vloerverwarming is onder te verdelen in 3 soorten. U heeft matten, elektrische kabels en er zijn foliesystemen. Het voordeel van dit type is, lage installatiekosten en makkelijk en snel te installeren.

Infrezen: Bij dit type worden er sleuven gemaakt aan de bovenkant van het cementdekvloer. Omdat de buizen zich aan de bovenkant van het dekvloer bevindt wordt de vloer snel warm en is er heel weinig warmteverlies.

Wat kost vloerverwarming laten leggen?

De kosten voor het aanleggen van uw vloerverwarming is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld hoe wilt u dat uw verwarming wordt toegepast als bij- of hoofdverwarming.

Wij zetten het prijsverschil tussen hoofdverwarming, bijverwarming en uitgebreide bijverwarming graag in detail voor u op een rijtje middels onderstaande tabel.

 

Gemiddelde kosten voor aanleg van vloerverwarming

Hoofdverwarming Bijverwarming Gemiddelde kosten
10 m²Tot 20 m²Tussen de €625,- en de €825,-
20 m²Tot 40 m²Tussen de €800,- en de €1500,-
30 m²Tot 60 m²Tussen de €1100,- en de €2000,-
40 m²Tot 80 m²Tussen de €1350,- en de €2150,-
50 m²Tot 100 m²Tussen de €1550,- en de €2350,-
60 m²Tot 120 m²Tussen de €1700,- en de €2400,-
70 m²Tot 140 m²Tussen de €1800,- en de €2500,-
80 m²Tot 160 m²Tussen de €1900,- en de €2600,-
90 m²Tot 180 m²Tussen de €2000,- en de €3100,-

Houdt u er rekening mee dat deze gemiddelde kosten zijn gebaseerd op het traditioneel systeem met vloerverwarming. U kunt er ook voor kiezen om het elektriciteit systeem aan te schaffen, de aankoopprijs van dit systeem is lager.

Wij zullen u hier onderstaand in de tabel ook de gemiddelde kostprijs hiervan laten zien.

 

Gemiddelde kostprijs elektriciteit systeem aanleggen

Elektrische vloerverwarming Afstand verwarmingsdraden (18 centimeter) Gemiddelde kostprijs
320 Watt3 m²€152,-
520 Watt6 m²€150,-
930 Watt9 m²€175,-
1070 Watt12 m²€210,-
1750 Watt19 m²€250,-
2050 Watt24 m²€265,-
2250 Watt30 m²€325,-

Let u op, bij de bovenstaande kosten is de montage niet inbegrepen. Ook u zult opmerken zoals wij al hebben aangegeven dat elektrische vloerverwarming voordeliger is.

Maar het belangrijkste nadeel is dat energieverbruik een stuk hoger ligt dan het normale systeem. Hieronder een overzicht van vloerverwarming infrezen.

 

Hoofdverwarming (Afstand 10 cm) Gemiddelde kostprijs (ingefreesd)
10 m²€710,-
20 m²€900,-
30 m²€1000,-
Vloerverwarming-ingesfreesd
Vloerverwarming ingefreesd

Elektrische vloerverwarming

Er bestaan twee verschillende soorten vloerverwarmingen en veel manieren om een vloerverwarming aan te laten leggen. De ene werkt in combinatie met uw cv-ketel en de ander is elektrisch.

Een elektrische vloerverwarming wordt vaak in kleinere ruimtes gebruikt zoals de badkamer of keuken.

In tegenstelling tot een elektrische verwarming wordt een cv vloerverwarming juist voor grotere ruimtes gebruikt zoals uw woonkamer.

De stroomkosten worden hierdoor laag gehouden. Een vloer verwarmen door elektriciteit kost altijd meer dan een vloer verwarmen met warm water.

Houd er rekening mee dat een elektrische verwarming in de vloer meer kost jaarlijks dan een vloerverwarming met warm water leidingen onder de vloer.

Vloerverwarming in de zomer nodig of onnodig

Vele denken dat u niets hebt aan vloerverwarming in de zomer. Dit wist u misschien niet maar in de zomer kunt u namelijk ook met vloerverwarming koelen, vloerverkoeling dus.

Door koud water door de verwarmingsbuizen te laten stromen wordt het vloeroppervlakte lekker verkoeld.

Door de temperatuur van het water in de vloerverwarming enkele graden naar omlaag te draaien kunt u ervoor zorgen dat er een natuurlijke afkoeling plaatsvindt.

Sowieso wordt het aangeraden om tijdens de zomermaanden de vloerverwarming niet uit te schakelen, maar deze gewoon op een lagere temperatuur in te stellen van bijvoorbeeld 17 of 16 graden.

Stappenplan

Benodigde tijd: 1 dag.

Stappenplan vloerverwarming op basis van vloerverwarmingsmatten

 1. Schone ondergrond

  Maakt u eerst de ondergrond schoon waar de matten komen te liggen.

 2. Sleuven in de muur

  Maak vervolgens twee sleuven van waar de thermostaat komt, 1 voor de voeler die de thermostaat aanstuurt en de ander voor de aansluitdraden. Let u erop dat de buis van de voeler op een afstand van ongeveer 50 cm van de muur komt. Op deze manier kan er een betere meting worden gedaan van de warmte van de vloer. Zorg er ook voor dat de voeler niet te dicht bij een bad of douche komt. Dit kan namelijk de gemeten temperatuur beïnvloeden.

 3. Matten leggen

  Nu de sleuven zijn gemaakt en de ondervloer schoon is, kunnen de matten gelegd worden. De vloerverwarmingsmatten van tegenwoordig zijn zelfklevend en anders kunt u aluminium tape gebruiken. Het patroon van de mat kunt u zelf bepalen, het is namelijk mogelijk om in het glasvezelnet te knippen. Knip hierbij geen verwarmingsdraden door. U wilt namelijk voorkomen dat u straks met een schroef 1 van de verwarmingsdraden raakt.

 4. Thermostaat aansluiten

  Nu de matten zijn neergelegd zoals u dat wilt, kunnen ze worden aangesloten worden op de thermostaat. En testen maar!

 5. Type vloer

  Het is afhankelijk van het type vloer dat u wilt leggen of u een ondervloer nodig heeft. Wilt u graag laminaat leggen; onderzoekt dan eerst of u laminaat wel geschikt is voor vloerverwarming. De cementen dekvloer dient voor laminaat of vloerbedekking minstens 5 mm dik te zijn en al de lucht moet eruit zijn. Wilt u vloertegels leggen, dan volstaat het om gelijk tegellijm over de vloerverwarmingsmatten aan te brengen.

 6. Afwerking

  Wanneer u zelf uw verwarmingsvloer hebt gelegd, moet u 4 weken wachten voordat u de vloer in gebruik kan nemen. De vloer moet namelijk helemaal droog en uitgehard zijn.

Vloerisolatie leggen

Als een vloer verwarmd wordt dan wilt u ook dat de warmte zo lang mogelijk blijft zitten en niet snel verdwijnt naar de kruipruimte onder uw huis.

Om de warmte van de vloer zoveel mogelijk te behouden wordt de vloerverwarming altijd samen met isolatie folie of isolatie matten neergelegd.

Onder andere door het isoleren van een betonvloer, houtenvloer of een bestaande tegelvloer zal de warmte van de vloerverwarmingsleidingen tot wel 37% meer warmte afgeven.

Als gevolg daarvan is het verbruik van uw stookkosten een stuk lager dan het gemiddelde.

Vloerverwarming wordt aangelegd

Vloerverwarming als bijverwarming

Meestal wordt wel gekozen voor de vloerverwarming net zoals hoofdverwarming net zoals de centrale verwarming, zeker als het gaat om een nieuwbouwwoning.

Echter, als een woning al wat ouder is en zeker bij een bestaande woning die minder goed geïsoleerd is, dan wordt er eerder gekozen voor een verwarmde vloer als bijverwarming.

Dit laatste is ook het geval als er in een huis word verbouwd en er in de aangebouwde ruimteverwarming moet komen zoals bij een aanbouw of uitbouw van uw woning.

Het is tevens mogelijk om de oude vloerverwarmingsleidingen te koppelen aan de nieuwe vloerverwarming in uw aanbouw.

Door middel van de juiste koppelstukken te gebruiken worden de oude en nieuwe leidingen aan elkaar vastgekoppeld zodat het gehele patroon van de vloerverwarming weer een geheel wordt.

De rest van de woning zoals de slaapkamers of de badkamer wordt dan nog wel verwarmd door middel van radiatoren.

 

Bespaar op de kosten

Wilt u besparen op de kosten voor uw nieuwe verwarmingssysteem? Dan is het handig om u goed te verdiepen in de richtprijs. Tevens lopen de prijzen per m² uiteen per vloerbedrijf.

Verstandig is om 2 tot 3 offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken. De goedkoopste is niet altijd de beste natuurlijk.

Het aanleggen van een vloerverwarming in uw badkamer of woonkamer is een klus die u niet een twee drie zelf kunt doen maar het best kan overlaten aan een vakman.

 

Vloerverwarming kan met de meeste vloertypes worden gecombineerd, maar sommige materialen, zoals massief hout, zijn minder geschikt.

 

Ja, vloerverwarming kan efficiënter zijn omdat het op lagere temperaturen kan werken en gelijkmatige warmteverdeling biedt.

 

Over het algemeen is vloerverwarming onderhoudsarm. Regelmatig controleren en reinigen van het systeem is voldoende.

 

Hoewel het energiezuiniger is, zijn de besparingen afhankelijk van het gebruik en de isolatie van de ruimte.

Ja, vloerverwarming kan worden aangesloten op zonneboilers om duurzame energie te gebruiken.

Vloerverwarming is geschikt voor de meeste kamers, maar wordt vaak geïnstalleerd in badkamers, keukens en woonkamers.

Ja, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het tapijt geschikt is voor vloerverwarming, anders kan de warmteverdeling worden belemmerd.

Een goed onderhouden vloerverwarmingssysteem kan tientallen jaren meegaan.

Het gebruik van elektrische vloerverwarming kan de elektriciteitsrekening verhogen, maar dit kan worden gecompenseerd door energie-efficiëntie.

Bereken uw prijs
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NOA
 • Bijna 31 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1993 zette Jouke de Groot de Vloer-Gigant B.V. op. Het Amsterdamse vloerenbedrijf groeide uit naar een succesvol bedrijf.
Bereken uw prijs
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NOA
 • Bijna 31 jaar ervaring