Tapijt laten leggen

Wilt u vloerbedekking laten leggen in uw nieuwbouw of bestaande woning. En bent u benieuwd wat de kosten zijn? Veel mensen doen het zelf, hun tapijt of vloer leggen of deze laten egaliseren.

En vaak ziet het er ook netjes uit, maar voor grotere oppervlakten is het toch verstandig dit te laten doen door professionele vakmensen.

Bij de Vloer-Gigant kunt u dit volledig uit handen geven en bent u verzekerd van een prachtig resultaat. Op deze manier bent u er zeker van dat het er strak en passend in ligt.

Op deze pagina geven wij alle informatie over tapijt laten leggen.

 

Nieuw tapijt laten plaatsen
Nieuw tapijt laten plaatsen

Wat kost tapijt laten leggen per m²?

In de volksmond ook wel vloerbedekking genoemd en dient dan vaak ook als volledige vloerbedekking voor een woning.

Als we kijken naar een stuk tapijt die op een gedeelte van een vloer ligt, spreken wij over een carpet.

Zowel het carpet zijn tegenwoordig verkrijgbaar in veel verschillende materialen en kleuren en wordt het moeilijk gemaakt voor u om een keuze te maken.

 

Soort werkzaamheden Gemiddelde prijs per m²
Gemiddelde kosten vloerbedekking leggen€6,- tot aan €9,-
Meerprijs leggen ondervloer€1,- tot aan €4,-
Meerprijs rondom verlijmd€1,75,-
Meerprijs volledig verlijmd€2,75
Meerprijs moeilijke ruimte€1,- tot aan €3,-

Voor een juiste prijsindicatie is het belangrijk dat u precies weet hoeveel vierkante meter tapijt moet worden gelegd. De kosten voor het leggen van vloerbedekking is van een aantal factoren afhankelijk.

 • Hoeveel vierkante meter tapijt moet er worden gelegd.
 • Wilt u het tapijt bevestigen aan de ondervloer of mag het los geplaatst worden.
 • Is er een ondervloer nodig en moet deze gelegd worden.
 • Heeft de kamer alleen maar rechte hoeken of zijn er veel nisjes.

Gemiddelde kosten ondervloer leggen

Laat u een nieuwe vloerbedekking leggen? Dan is het ook goed om te stil te staan bij de ondervloer. Is de ondervloer bijvoorbeeld voldoende egaal? Dan kunt u ervoor kiezen om het tapijt direct op het beton te plaatsen. Woont u in een appartement?

Dan ben u wellicht gebonden aan een bepaalde geluidsrestrictie. In veel appartementen is een geluidsisolerende ondervloer dan ook verplicht.

Een ondervloer kost ongeveer tussen de € 2,- en € 12,- per vierkante meter, afhankelijk van het type ondervloer. Voor het laten leggen van een ondervloer kunt u rekenen op een bedrag tussen de € 40,- en € 60,- per uur.

Hebt u een oude woning met een houten vloer? Ook dan is een ondervloer de beste optie. Oude houten vloeren zijn vaak karakteristiek, maar vertonen ook nogal wat oneffenheden.

Dit heeft nadelige effecten voor uw tapijt. Zo slijt de vloerbedekking veel sneller wanneer u het tapijt direct op de houten vloer legt.

Daarnaast is het voor de stoffeerder niet mogelijk om het tapijt volledig te verlijmen op een oude houten vloer. De lijm gaat tussen de planken door waardoor er een slechtere hechting is.

Kijk dus altijd samen met uw vakman of er een ondervloer nodig is. Dit kan de levensduur van uw tapijt enorm verlengen.

Kosten ondervloer leggen

Laat u een ondervloer leggen in uw woning? Dan kunt u kiezen uit verschillende soorten ondervloeren waarvan de meeste zijn gemaakt van vilt of rubber. De prijs is dus ook afhankelijk van het soort ondervloer dat u kiest.

Welke ondervloer bij u klus past, is afhankelijk van een aantal factoren:

Vloerbedekking in de slaapkamer
Vloerbedekking in de slaapkamer

Voordelen tapijt leggen

De voordelen van tapijten zijn:

 • Tapijten voelen zacht, warm en comfortabel aan.
 • Veel mogelijkheden op decoratief vlak.
 • Tapijten bieden ook voordelen op het vlak van geluidsisolatie en isolatie tegen de kou.
 • Het stof wordt uit de lucht gehaald en blijft vastzitten in het tapijt terwijl het toch ook voordelen kan opleveren.
 • Veiligheid is ook een belangrijke factor bij vast tapijten deze is niet glad en schok dempend.
 • Tapijten kunnen verschillende slijten aan, je hebt erg veel keuze qua kleuren.

Het zorgt ervoor dat de vloer warmer aanvoelt en houdt de warmte ook sneller vast, waardoor u minder hoeft te stoken en het heeft een dempende werking, dus minder last van hoorbare voetstappen.

Voor een goed geadviseerd vloerbedekking waar u lang plezier van zult beleven, vraagt u vrijblijvend een offerte aan en u zult versteld staan van de geweldige service en goedkope prijzen.

Nadelen van tapijten

Ondanks vele goede eigenschappen, kennen tapijten ook zo hun nadelen:

 • Tapijten vergen meer onderhoud, haren en vlekken zijn moeilijker om te verwijderen.
 • Tapijten zijn doorgaans veel minder duurzaam dan vaste vloerbedekkingen.
 • Mensen met een allergie kunnen er last van ondervinden en verkiezen meestal een glad en hard vloeroppervlak.

Stappenplan tapijt leggen

Benodigde tijd: 1 dag.

Stappenplan tapijt leggen

 1. Tapijt uitleggen

  Leg het tapijt eerst los in het vertrek en laat de randen ongeveer 10 cm tegen de muren opstaan. Als u het tapijt een nacht laat liggen, is het makkelijker te verwerken.

 2. De randen snijden

  Snij langs de deurliniaal, een stalen liniaal of een ander hulpmiddel de opstaande rand van het tapijt af. Met een hobbymes of met een glad of haakvormig mesje kunt u de rand langs de muren precies afsnijden. Snij altijd van de hand af. U kunt het tapijt ook zonder hulmiddel snijden. Daartoe drukt u het tapijt met de rug helemaal in de hoek, en snijd u op de vouwlijn.

 3. Binnenhoek snijden

  Bij binnenhoeken moet u een beetje voorzichtig te werk gaan, omdat men hier altijd te snel veel wegsnijdt. Snijd de vloerbedekking vanaf de rand diagonaal naar beneden maar niet helemaal tot de vloer aan toe.

 4. Binnenhoek afwerken

  Als het tapijt een stukje ingesneden is, kan het gemakkelijker met beiden handen worden aangedrukt tot het ten slotte precies in de hoek past. Met wat oefening gaat dat steeds beter. Nu kan de opstaande rand eenvoudig worden afgesneden. Het beste kunt u een haakvormig mesje gebruiken. met een glad mesje snijdt u in de ondergrond zodat het snel bot wordt.

 5. Buitenhoek snijden en afwerken

  Ook bij buitenhoeken snijdt u de vloerbedekking beetje bij beetje diagonaal tot de bodem in. De opstaande rand kunt u dan net als bij een rechte rand gelijk afsnijden met of zonder tapijtlat.

 6. Dubbelzijdig plakband aanbrengen

  Als men het tapijt met dubbelzijdig plakband wilt bevestigen, moet de ondergrond schoon stofvrij en droog zijn. Til en vouw het tapijt weg en plaats dan langs de randen van de ruimte dubbelzijdig plakband. Druk het plakband goed aan met een stukje tapijt en trek vervolgens de beschermstrook van het plakband vlak over de vloer af, Zodat het een plakband niet loslaat.

 7. De randen fixeren

  Als de dubbelzijdige tape is aangebracht, vouwt u het tapijt terug. Druk het tapijt wrijvend aan, u kunt daarvoor het beste de vlakke kant van een hamer nemen. met blote handen gaat het ook wel, maar door de wrijving ontstaat zo’n hitte dat men zich makkelijk kan verbranden.

 8. Tapijtbanen snijden

  Wanneer het vertrek groter is dan de verkrijgbare tapijtrollen (groter dan 4.50 m) komt u er niet aan om een tweede tapijtbaan aan te leggen. Zorg dat de tweede baan minstens 3-4 cm overlapping heeft met de eerste baan. Met een tapijtsnijder kunt u gelijktijdig door beide banen snijden, omdat het mes schuin van onderen snijdt, waardoor de ondergrond intact blijft.

 9. Dubbelzijdig plakband aanbrengen op de naden.

  Waar de banen samenkomen, moet de naad ook met dubbelzijdig plakband worden vastgemaakt. u kunt de zelfde methode aanhouden als bij stap 5 maar hier is het handig, als u steeds maar 30 cm van de beschermstrook aftrekt. Doordat de beschermfolie tussen de banen uitsteekt, klapt het tapijt niet direct terug en kunt u het met de handen beetje bij beetje aandrukken. Trek dus niet teveel ineens van de beschermfolie af.

 10. Volledig of half verlijmen

  Een andere mogelijkheid om het tapijt vast te maken is het volledig lijmen of half te verlijmen. Bij het half verlijmen, kunt u de zelfde stappen volgen als bij het werken met dubbelzijdige tape. Bij het volledige vastlijmen wordt het tapijt tot halverwege de kamer omgeslagen en wordt de lijm dun over de vloer verspreid. daarbij altijd slechts zoveel lijm opbrengen dat u er met uw hand nog goed bij kunt. Ga altijd aan de kant van het teruggeslagen tapijt staan.

 11. Lijm aanbrengen

  De lijm wordt vervolgens met een lijmkam verspreid. De lijm brengt men in een boogvorm aan met een lijmkam, waarvan de karteling is afgestemd op de rug van het gekozen tapijt. De lijmkammen zijn niet alleen qua diepte verschillend, maar ook wat betreft vorm van de vertanding.

 12. De tapijt terug slaan

  Na de droogtijd van de lijm wordt het tapijt weer langzaam terug gelegd. Controleer of er geen bobbels of luchtbellen ontstaan. Dan de andere helft van de vloerbedekking omslaan en net zo vastlijmen als de eerste helft. Druk de gelijmde oppervlakken goed aan. Een open naad tussen twee banen is tot op zekere hoogte met een naadklem te sluiten.

 13. Obstakels deurkozijn

  Bij het deurkozijn gaat u als volg te werk, snij het tapijt voor het kozijn beetje bij beetje diagonaal in en druk het tussendoor telkens aan. Snijd daarna de opstaande tapijt rand naast het deurkozijn verticaal in. Druk ook hier het tapijt steeds weer aan, om te voorkomen dat u per ongeluk te ver snijdt.

 14. Obstakels buizen

  Als er verwarmingsbuizen in de weg zitten, legt u het tapijt recht aan en snijdt het ter hoogte van het midden van de buis verticaal in tot aan de vloer. dan kunt u de gaten voor de verwarmingsbuizen snijden.

Hoe is het prijskaartje van tapijt leggen samengesteld

Het prijskaartje van tapijt laten leggen wordt bepaald door keuzes die u maakt wanneer u de klus uitbesteedt. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Keuze 1: Hoe groot is de oppervlakte waar het tapijt moet worden gelegd. De afmeting van de ruimte waar het tapijt moet worden gelegd bepaalt voor een groot gedeelte de prijs van het leggen. Er wordt ook van uitgegaan van een standaardbreedte van 4 meter bij tapijt. Wanneer een kamer niet meer dan 4 meter breed is kan het tapijt zonder lassen worden gelegd. Dat is altijd voordeliger.

Keuze 2: Kiest u voor het verlijmen. U kunt ervoor kiezen om uw tapijt geheel te laten verlijmen. Dit zorgt ervoor dat uw tapijt jarenlang rimpelloos blijft liggen. U zult echter dan ook aan moeten denken dat het verwijderen van het tapijt een vervelendere klus wordt. De lijm laag zal echt niet gemakkelijk los willen laten bij het verwijderen waardoor u vaak de ondervloer en tapijt tegelijk moet vervangen. Ziet u hier niet tegenop, dan is dit de meest praktische methode. Ook bij het laten leggen van tapijt op een trap is algeheel verlijmen de enige oplossing.

Keuze 3: Kiest u voor plaatselijke fixeren. u kunt ervoor kiezen om tapijt alleen langs de randen te laten fixeren met spanlatten. Dit is de meest praktische methode wanneer u het tapijt ooi weer gaat vervangen. De spanlatten, vaak langs de plinten van een kamer, zijn gespijkerde latten die het tapijt perfect op zijn plek zullen houden.

Wat kost het bekleden van u trap met tapijt?

De kosten van uw trap bekleden met tapijt lopen erg uiteen. De prijs hangt onder andere af van de volgende factoren:

 • Het aantal draaien in uw trap
 • Het aantal treden
 • Het tapijt dat u kiest
 • Het hebben van een open of gesloten trap
 • Het wel of niet bekleden van de trapwangen (zijkanten) en stootborden bij een gesloten trap
 • De keuze voor een traploper of volledige bekleding

Bekijkt u onderstaand overzicht voor de gemiddelde prijzen van uw trap bekleden met tapijt.

Prijsklasse Type trap Gemiddelde prijs incl arbeid, materiaal en btw
Lage prijsDichte trap, zonder ondertapijt of enkelvoudig tapijt.€570,-
Gemiddelde prijsDichte trap, met ondertapijt, gemiddelde kwaliteit tapijt.€750,-
Hoge prijsOpen trap, met ondertapijt, hoge kwaliteit tapijt.€950,-

Welke tapijt is het meest geschikt voor uw trap?

Niet alle soorten tapijt zijn geschikt voor het bekleden van uw trap. Allereerst bepaald de pooldichtheid van een tapijt of u het tapijt wel of niet op een trap kunt gebruiken. De pooldichtheid van tapijt geeft namelijk aan hoe dicht de haren, ook wel polen genoemd van het tapijt op elkaar staan.

Zo ziet u bij tapijt met een lage pooldichtheid de rug van het tapijt op de plekken waar het om de treden gebogen wordt.

Niet alle soorten tapijt zijn stevig genoeg voor trapbekleding. Een trap wordt namelijk veel gebruikt, waardoor het sneller slijt.

Vloerbedekking op trap gelegd
Trap volledig bekleed met tapijt

Het leggen van uw vloer tegen scherpe m² prijzen

Zeker bij duurdere houten vloeren en bij tegelvloeren is het een specialistisch karwei. Een geëgaliseerde ondervloer is een voorwaarde voor een perfect eindresultaat.

Laat daarom altijd een vloer leggen door een erkende specialist. Met erkenning bedoelen wij dat het betreffende bedrijf aangesloten moet zijn bij de NOA.

Dit betekent dat u weet dat er vanuit overheidswege hoge eisen worden gesteld en dat u verzekerd bent van garantie over de uitgevoerde werkzaamheden.

De Vloer-Gigant doet dit graag voor u. Wij hebben erkende, ervaren vloerenleggers in dienst die ervoor zorgen dat uw vloer strak komt te liggen.

Bereken uw prijs
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NOA
 • Bijna 31 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1993 zette Jouke de Groot de Vloer-Gigant B.V. op. Het Amsterdamse vloerenbedrijf groeide uit naar een succesvol bedrijf.
Bereken uw prijs
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NOA
 • Bijna 31 jaar ervaring