Betonvloer egaliseren

Is u ruwe betonvloer pas gestort, dan is het verstandig om eerst de gestorte betonvloer te egaliseren. Hierdoor maakt u de ondervloer weer glad en recht.

Een betonvloer egaliseren in uw woning zoals de woonkamer, slaapkamers, of badkamer is best een flink karwei.

Wij krijgen ook regelmatig vragen hoe het aanleggen van een egalisatiemortel wordt uitgevoerd en of dit zelf gelegd kan worden.

betonvloer-egaliseren
Betonen vloer egaliseren met egalisatiemortel

Vloer egaliseren kosten

Wat kost een vloer laten egaliseren en wat berekend een vloeren legger per vierkante meter hiervoor?

De gemiddelde prijzen van het egaliseren van een betonnen vloer zijn afhankelijk van welke laagdikte er moet worden toegepast. De gemiddelde kosten voor het egaliseren van een vloer liggen ongeveer tussen de €10,- en de €75,- per m². Dit is inclusief materiaal en arbeidsuren.

Kosten vloersoort egaliserenGemiddelde prijs per m2
Betonvloer egaliseren€5,- tot €25,-
Houten vloer egaliseren€40,- tot €75,-

Vloer egaliseren: Hoe worden de kosten bepaald?

De kosten voor het laten egaliseren van een vloer hangt af van een aantal factoren zoals:

 • Soort vloer egaliseren
 • Staat van de vloer
 • Etage van de vloer
 • Vorm van de oude vloer

Betonvloer egaliseren:

Vaak laat u de betonnen ondervloer egaliseren, voordat u de definitieve houten vloer laat plaatsen, zoals tapijt, PVC, laminaat of parket. Om een betonvloer te egaliseren, gebruikt u egaline. Egaline is een soort vloeibaar cement gecombineerd met kunsthars. Afhankelijk van de grootte van de oneffenheden in uw vloer, is meer of minder egaline nodig om uw vloer te egaliseren.

De egaline maakt u vloer sterk en flexibel, zodat er niet snel scheuren kunnen ontstaan. De vloer moet wel waterpas worden aangebracht. Zodat deze na het drogen klaar is voor de afwerking met de vloerbedekking van jouw keuze.

Houtenvloer egaliseren:

Egaline aan laten brengen op een oudere houten vloer is geen probleem, maar let u wel op dat als een houten vloer in aanraking komt met water, de kans heel groot is dat deze krom gaat trekken. Wilt u uw houten vloer weer netjes en strak hebben. Dan kunt u uw vloer laten egaliseren.

Onze vakman schuurt de vloer dan recht. Hij doet dit met een fijne korrel, om de vloer niet te beschadigen. Is de vloer weer mooi waterpas, zonder bulten en scheve planken? Dan wordt de vloer afgewerkt met lak. Zo kunt uw vloer er weer jaren tegenaan.

Staat van de vloer

Hoe meer oneffenheden, hoe langer het duurt om uw vloer te egaliseren. Een vloer die nooit goed is onderhouden vertoont vaak oneffenheden.

Dit heeft uiteraard invloed op de totaalprijs voor het egaliseren van uw vloer. Door de oude betonvloer te egaliseren kan een nieuwe vloer zoals laminaat, parket of vloerbedekking makkelijker en vlakker worden aangebracht.

Etage van de vloer

Voor het egaliseren van de vloer is vaak zware apparatuur en een tank met egaline nodig om dit goed te kunnen doen. U kunt u voorstellen dat het meer tijd en moeite kost om deze apparatuur naar een hoger gelegen etage te verplaatsen, dan wanneer de vloer op de begane grond te vinden is.

Het egaliseren van een vloer op de begane grond is dan ook vaak eenvoudiger dan het egaliseren van een vloer op een hoger gelegen etage.

Woont u niet op de begane grond? Hou dan rekening met een meerprijs. De vloerlegger moet in dat geval een hoop vloeistof naar boven tillen.

Vorm van de vloer

Is de ruimte waar u uw vloer wilt laten egaliseren een rechthoek of vierkant? Dan is het vrij eenvoudig zijn om de vloer te egaliseren. Maar heeft u vloer moeilijke uitsteeksels of nissen?

Dan kan het wat lastiger zijn om de vloer te egaliseren. In dit geval kunt u rekening houden met een meerprijs van ongeveer € 15,- per m². Dit geldt zowel voor het egaliseren van een houten vloer als een betonvloer.

Zelf een betonvloer egaliseren (stappenplan)

Benodigde tijd: 1 dag.

 1. Voorbereiden en schoonmaken


  Zorgt u ervoor dat de oppervlakte stofvrij is door het goed te vegen en door het even schoon te maken met de stofzuiger. Zodra de oppervlakte stofvrij is prepareert u de oppervlakte. Zorg er daarnaast voor dat u de juiste materialen bij de hand hebt. Zoals, een emmer, een mengmachine, een schuurbord, een krabber, een troffel, een getande spatel, en de juiste machine.

  egaliseren van een betonvloer

 2. Egalisatie mengsel maken


  Meng het mengsel met een geschikte emmer met een mixerpaddel tot de gewenste consistentie is bereikt. Meng in dit stadium slechts voldoende hoeveelheid om het vereiste aantal dekvloerlijnen te maken.

  houten-vloer-egaliseren

 3. Dekvloerlijnen maken


  Begin vervolgens met het vormen van uw dekvloerlijnen. Deze moeten ongeveer 1 meter uit elkaar liggen. In principe moet u een even aantal lijnen in de ruimte hebben. Begin aan de ene kant van de kamer en werk naar de andere kant toe.

  zandcement-vloer-laten-leggen

 4. Dekvloer mengsel aanbrengen


  Zodra het dekvloermengsel is bereid, verspreidt u een deel van de vloerverbinding in een strook van ongeveer 2 cm breed. Gebruik uw troffel om het af te vlakken en gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de bovenkant van de dekvloer lijnen waterpas zijn op iedere plek.

  betonvloer-egaliseren

 5. Rest van de vloer egaliseren


  Herhaal het bovenstaande voor de rest van de lijnen, Zorgt u ervoor dat ze in alle richtingen vlak zijn.

  vloer-egaliseren-en-leggen

 6. Waterpas maken


  Als u vindt dat een lijn niet waterpas is, kunt u wat meer dekvloermengsel toevoegen en uw troffel gebruiken om het waterpas te maken. controleer nogmaals de lengte van de lijn om er zeker van te zijn dat deze waterpas is ten opzichte van de aangrenzende lijnen.

  vloer-egaliseren-kosten

 7. Randen afwerken


  Zodra alle dekvloeren naar beneden liggen en volledig horizontaal snijdt u de zijkanten van elke lijn af om een mooie scherpe rand te krijgen.

 8. Dekvloerlijnen laten drogen


  Laat de dekvloerenlijnen ongeveer een uur drogen totdat ze stevig genoeg zijn om licht naar beneden te duwen zonder een afdruk te veroorzaken.

 9. Vloer vullen


  Nu de lijnen zijn gelegd is het tijd om de ruimte tussen de lijnen op te vullen. Meng nog wat meer dekvloer en begin aan 1 kant van de kamer, giet u het tussen de eerste lijnen en spreid het uit met een vlotter of troffel. Gebruik een rechte rand en zorg ervoor dat er geen leemtes zijn door zachtjes op het oppervlakte te stampen met behulp van uw dekvloerlijnen als een waterpas.

 10. Controleren egaline

Wanneer egaliseer je een vloer?

Er zijn veel verschillende opties om een betonvloer egaliseren of egaline aan te brengen en vlak te maken.

Egaliseren kunt u ten alle tijden zelf proberen maar vergeet niet als u hierin geen ervaring heeft dat er van alles mis kan gaan.

Het egaliseren van een vloer is niet zo makkelijk als het lijkt, en hiervoor is echter ervaring voor nodig om zo het gewenste eind resultaat te krijgen.

Uw vloer egaliseren doet u met een egaliseermiddel. Egaline bijvoorbeeld, een soort vloeibaar cement dat uit kunststoffen bestaat. Men gebruikt het bij zowel zandcement als anhydriet ondervloeren.

Wanneer is het nodig om een oude of nieuwe betonnen vloer uit te vlakken?

 • Bij oneffenheden.
 • Bij verzakking.
 • Ongelijk.
 • Slechte kwaliteit beton.
 • Schuine betonvloer.
 • Te ruw beton.

Bespaar op de kosten

Uiteraard wilt iedereen zo goedkoop mogelijk uit proberen te komen en er voor zorgen dat de kosten binnen uw budget zullen passen.

Maar kan dit ook met het laten uitvlakken van een betonvloer voor uw badkamer, zolder, of balkon?

Natuurlijk is het mogelijk te besparen op de kosten en goedkoop uit te wezen. Maar hoe doet u dat?

Simpelweg door offertes te vergelijken met elkaar. Als u uw vloer waterdicht wilt laten egaliseren of u krijgt nieuw laminaat en uw vloer is niet vlak genoeg?

Vraag dan eens een offerte aan bij de Vloer-Gigant.nl en vergelijk onze prijzen met die van andere vloerenbedrijven!

Zo kunt u zien dat wij zeer voordelig per m² werken en u kunt besparen op de kosten voor uw betonvloer egaliseren.

In de meeste gevallen wordt voor het vlak egaliseren van een vloer een prijs per m² berekend. Maar het kan ook zo wezen dat de vloerenlegger de gehele klus aanneemt voor een vast tarief.

De gemiddelde prijs voor het uitbesteden van een egaline vloer ligt tussen de 10,- euro per m² maar kan wel oplopen tot ongeveer 50,- euro per m². Afhankelijk van de dikte die de vloer bereikt.

Als je oude betonvloer veel oneffenheden bevat dan is het verstandig om de vloer eerst te laten egaliseren voordat u over gaat tot het leggen van nieuw laminaat of vloerbedekking.

Vloeren egaliseren mag dan makkelijk lijken maar vergist u zich niet. Als je zelf een vloer wilt egaliseren dan is het belangrijk om van te voren op filmpjes te bekijken hoe je stap voor stap een vloer zelf kunt egaliseren.

Mocht dit dan toch niet lukken dan kunt u altijd een vloerenlegger inhuren .

Bereken uw prijs
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NOA
 • Bijna 31 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1993 zette Jouke de Groot de Vloer-Gigant B.V. op. Het Amsterdamse vloerenbedrijf groeide uit naar een succesvol bedrijf.
Bereken uw prijs
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NOA
 • Bijna 31 jaar ervaring