Vloer storten van zandcement of beton?
Bij het bouwen van een badkamer, aanbouw, garage of keuken zal u ook rekening moeten houden met een vloer storten en zal dit afgewerkt worden met zandcement.
Maar welke soort vloer heeft u nodig en wat geeft de beste isolatiewaarde als u kiest voor vloerverwarming?
Wij als erkend vloerenbedrijf krijgen veel vragen omtrent het aanleggen of storten van verschillende soorten vloeren zoals een zandcementdekvloer of het storten van betonvloeren:
Prijs vloer storten per m²
De kostprijs van een betonvloer aan laten brengen binnen of buiten is afhankelijk van het soort beton dat u wenst. Zo kan u kiezen voor beton met een grove grindkorrel of een betonvloer met een fijne grindkorrel.
De gemiddelde prijzen voor het laten storten van een vloer liggen tussen de 30 euro en 120 euro per m².
Als u een vloer wilt storten met isolatie dan kunnen de kosten oplopen tot aan 140 euro per m².
Een compleet afgewerkte betonvloer inclusief het laten vlinderen ( glad maken van het beton ) kost per vierkante meter 25 euro extra.
Wilt u exact weten wat het per vierkante meter kost om uw zandcementdekvloer of betonvloer te laten aanbrengen?
Dan kunt u gerust het offerte formulier invullen om de juiste prijsindicatie te ontvangen.
Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.
Betonvloer gieten of storten?
Een betonvloer met of zonder vloerverwarming kan zowel gegoten worden als gestort.
Het voordeel van het gieten is dat het beton een stuk beter vloeit en sneller waterpas zal gaan liggen. Met beton kan je veel kanten op.
Zo is een vloer van beton geschikt voor vloerverwarming en kan hij meteen waterdicht gestort worden om bijvoorbeeld uw kelder in huis droog te houden.
Beton heeft een hoop voordelen te bieden. Zo is het samen met wapeningsstaal ijzersterk en houd voor 80 % geluidsoverdracht tegen.
Wilt u zelf een betonvloer gaan gieten of storten? Dan moet u van tevoren wel weten wat u nodig heeft.
We zullen u een handje helpen met de benodigdheden:
- Gietbeton of stortbeton.
- Plastic folie.
- Wapeningsstaal.
- Betonmolen of betonmixer.
- Speciekuip.
- Waterpas en een aluminium rei.
Nu u alle benodigdheden in huis heeft kunt u uw vloer in uw berging, badkamer, douche of bijkeuken best zelf proberen te storten of te gieten.
Maar als er een groter oppervlakte in uw woning gestort moet worden dan is het inhuren van een vloerenlegger niet zo een heel gek idee.
Wapening
Het aanbrengen van wapeningsstaal in een stortvloer zal het beton versterken. Wat voor soort wapening u moet toepassen heeft te maken met het soort vloer wat u wilt laten storten.
Als u een dunne vloer wilt storten dan kunnen zwaluwstaartplaten al voldoende versteviging geven. Voor dikkere stortvloeren kunt u wapeningsnetten aanbrengen.
Dit kan zowel met een enkel als dubbel net.
Zorg er altijd voor dat het wapeningsnet in het beton komt te liggen zodat deze niet blootgesteld wordt aan de buitenlucht. Hierdoor kan betonrot veroorzaakt worden.
Droogtijd
Als uw vloer van zandcement of beton is gelegd ( met of zonder vloerverwarming ) in uw badkamer, berging, aanbouw, of woonkamer zit hier ook een droogtijd aan vast.
De vloer is weer beloopbaar na 2 dagen maar de maximale droogtijd van de vloer is 1 cm per week.
Afhankelijk van de laagdikte is zal de vloer 1 mm per dag uitharden en het vocht uit de beton of zandcementdekvloer verdampen.
TIP! : Ga niet te vroeg aan de gang met het plakken van uw vloertegels. De tegellijm zal namelijk los komen omdat het vocht dat in de vloer zit wordt afgesloten.
Aflopende vloer
Als u een nieuwe vloer nodig heeft in uw badkamer of douche ruimte dan is het belangrijk dat het overtollige water naar uw douche putje loopt. De beton- of zandcementdekvloer zal zoals dat heet op afschot gelegd moeten worden.
Afschot betekent dat de vloer schuin verloopt naar een bepaald punt in de ruimte. Bij het leggen van een cementvloer is het belangrijk dat deze geheel waterdicht is.
Het water dat in de natte ruimte wordt gebruikt mag immers niet door het beton heen dringen zodat u lekkage krijgt.
Tegels of een gietvloer leggen over het beton zorgt voor een extra beveiliging tegen vocht en sluit de gestorte vloer geheel af.
Egalisatie
Ook bij het aanbrengen van een cementdekvloer of het storten van een betonvloer zowel buiten als binnen kan er wel eens wat mis gaan zodat de vloer naderhand geëgaliseerd moet worden.
Egaliseren is het extra uitvlakken van een betonvloer of zandcementdekvloer.
Het kan voorkomen dat bij het storten de vloer scheef komt te liggen.
Als dit het geval is dan is dit simpel te verhelpen met een nieuwe laag egaline. Een egalisatie van een betonnen vloer of cementgebonden vloer is een vrij gemakkelijke klus.
Egaline wordt aangemaakt in een cementkuip en wordt over de ondervloer heen gegoten en lichtjes uitgesmeerd met een rvs spaan.
De droogtijd is rond de 48 uur en de uithardingstijd is ook weer afhankelijk van de dikte van de egaline vloer. 1 mm per dag dus. Wilt u meer weten over een vloer laten egaliseren?
Lees dan alles over de kosten en de juiste werkwijze op deze pagina.
Vloerverwarming
Een zandcement of betonvloer is prima te combineren met het gebruik van een vloerverwarming. Er zijn wel wat aandachtspunten waar u rekening mee moet houden bij het leggen van een dekvloer of beton.
Omdat zandcement erg kan krimpen bij opwarming is de kans op scheuren erg groot. Als u dit voorkomen wilt dan is het belangrijk een wapeningsvezel in de aangemaakte specie toe te voegen.
Ook kunt u een wapeningsnet aanbrengen op de betonvloer zodat de zandcement vloer volledig in het wapeningsnet komt te liggen.
Als u de vloerverwarming in de woning of garage wilt opstarten moet u dit met beleid doen.
Start de vloerverwarming rustig aan op! Met een graad verhogen per dag is prima en zo voorkomt u de scheurvorming in uw nieuwe vloer!
Vloerfundering
De meeste huizen zijn gebouwd op een sterke fundering. Een betonvloer maakt hier een groot deel van uit.
De meeste funderingen onder een berging, woonkamer, of garage bestaan uit een 10 cm dikke gewapende betonplaat.
De gestorte betonplaat rust op de dieperliggende fundering die vaak onderheid is met heipalen. De heipalen zorgen ervoor dat uw metselwerk op de betonplaat niet wegzakt en uw woning stabiliteit geeft.
Bespaar op het storten van uw nieuwe vloer!
Bent u de badkamer, woonkamer, douche of garage aan het verbouwen dan kost het verbouwen altijd meer dan u had gedacht.
Ook het vernieuwen van uw betonvloer komt dan natuurlijk aan bod.
Zou het niet fijn zijn als u kunt besparen op de kosten van een nieuwe zandcementdekvloer of het laten storten van uw beton?
Door een vrijblijvende offerte aan te vragen bij de Vloer-Gigant geven wij u de gelegenheid onze offerte te vergelijken met die van andere bedrijven.
Op deze manier is het kostenplaatje voor het storten van uw betonvloer goedkoper zodat deze binnen uw budget past.