Goedkope houten vloer laten leggen

Als u uw vloer in uw woonkamer of slaapkamer wilt voorzien van hout zijn er vele mogelijkheden.

Door een goedkope houten vloer te laten leggen kunt u flink besparen op de gehele verbouwing van uw woning.

Op deze pagina zullen wij u alle informatie geven over hoe een houten vloer aangebracht kan worden en welke soorten houtplanken of laminaat u kunt laten leggen.

Houten vloer
Een houten visgraat vloer

Wat kost een houten vloer?

De kosten van een houten vloer laten leggen zijn afhankelijk van het vloer oppervlakte en de soort vloerdelen die u kiest.

Gemiddeld kunt u voor het leggen van de vloer uitgaan van een bedrag tussen de € 8,- en € 21,- inclusief BTW, exclusief de vloer zelf.

De kosten voor het laten leggen van een houten vloer kunnen in prijs erg uiteen lopen. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door verschillende factoren.

We zullen u hier enkele voorbeelden geven van de gemiddelde prijzen per m² van verschillende soorten houten vloeren.

Hieronder vind u de gemiddelde kosten voor het laten leggen van een houten vloer.

Soort klus Gemiddelde prijs per m²
Laminaat laten leggen€16,- / €18,-
Houten vloer zwevend leggen€8,- / €13,-
Grenen vloer leggen€53,- / €55,-
Houten vloer verlijmd leggen€13,- / €20,-
Steiger houten vloer€23,- / €25,-
Onbehandelde eikenvloerdelen€63,- / €65,-
Hoge plint€5,- / €8,- Per meter
Platte plint€2,50,- / €4,50,- Per meter

Zoals u hierboven kunt zien zijn de prijzen per m² verschillend.

Mocht uw vloeroppervlakte groter zijn dan 50 m² dan zullen de m² prijzen voor het aanbrengen van de vloer lager liggen.

Als u exact wilt weten wat de prijs is in uw situatie? Vraag dan eens een geheel vrijblijvende offerte bij ons aan. Binnen maximaal 2 dagen zullen wij een zeer goede prijsindicatie per mail naar u toe sturen.

Met een echte houten vloer voorziet u uw woonkamer, slaapkamer van een ongekende, luxe uitstraling. Tegen deze authentieke ongeëvenaarde uitstraling kan geen enkele imitatievloer op. Het assortiment vloeren is overweldigend en er is voor ieder wat wils, ook qua budget.

Omdat het natuurlijk materiaal betreft, heeft u een ruime keuze uit verschillende soorten, elk met een andere kleur en structuur.

Hoe wordt de prijs bepaald voor het laten leggen?

Er zijn verschillende manier om een houten vloer te leggen. Zo kunt er voor kiezen om zwevende leggen of verlijmen.

Zwevend leggen: Wanneer een vloer zwevend gelegd wordt, ligt deze op een ondervloer van folie.

Deze leg-techniek wordt meestal toegepast wanneer er niet geplakt mag worden (in het geval van bijvoorbeeld een huurwoning) of wanneer er sprake is van een maximaal aantal decibel.

De ondervloer folie dempt namelijk. Een lamelparket leent zich beter voor de zwevende legtechniek dan massief hout.

Lamelparket vormt van zichzelf al een stabiele vloer, waarbij de uiteindelijke werking minimaal is. Wordt een vloer zwevend gelegd, dan hoeft deze niet geëgaliseerd te worden. Eventuele oneffenheden worden opgevangen door het folie.

De prijs voor het zwevend leggen van een vloer ligt gemiddeld tussen de € 9,- en € 15,- per m².

Vloer verlijmen

Verlijmen: U kunt er ook voor kiezen om uw vloer te laten verlijmen. Dat is de beste keuze in het geval van massief houten planken. Wanneer u graag een visgraat of hongaarse punt in uw woning wilt, is verlijmen zelfs de enige mogelijke techniek.

Een Hongaarse punt parket wordt gelegd in een hoek van 45 of 60 graden. Het voordeel van verlijmen is namelijk het geeft een minder hol geluid wanneer uw eroverheen loopt.

Het nadeel is dat het wat lastiger is om de vloer egaal te krijgen. Als er veel oneffenheden aanwezig zijn in de ondervloer moet deze eerst geschuurd of geëgaliseerd worden. Dat egaliseren kunt u bijvoorbeeld met epoxy doen.

En ook wanneer u erachter komt dat er sprake is van optrekkend vocht in uw vloer, biedt epoxy de perfecte uitkomst. Verlijmen is altijd duurder dan zwevend leggen. Dat zit hem met name in de benodigde materialen.

Bovendien duurt het wat langer. De prijs voor het verlijmen van een houten vloer ligt gemiddeld tussen de € 14,- en € 21,- per m².

Bij een vloer leggen wordt de prijs per m² berekend

Bij een vloer leggen hangen de kosten af van de soort vloer die u uitkiest. Hieronder ziet u een overzicht van de kosten per vierkante meter inclusief leggen van een aantal verschillende soorten vloeren. De prijzen kunnen afwijken afhankelijk van uw specifieke situatie en de keuzes die u maakt.

Vloer leggen gemiddelde kosten per m²

Soort vloer laten leggen Gemiddelde m² prijs
Vloerbedekking aanleggen€ 15,- tot aan € 75,-
Laminaat aanleggen€ 15,- tot aan € 55,-
PVC aanleggen€ 20,- tot aan € 115,-
Parket aanleggen€ 35,- tot aan € 155,-
Beton aanleggen€ 50,- tot aan € 130,-
Grind aanleggen€ 30,- tot aan € 100,-
Granieten vloer aanleggen€ 100,- tot aan € 300,-
Natuursteen aanleggen€ 40,- tot aan € 160,-
Keramische tegels aanleggen€ 35,- tot aan € 125,-

Er zijn vele verschillende soorten vloerdelen en planken te verkrijgen die per m² niet al te duur zijn. We zullen deze even voor u op een rijtje zetten:

 • Grenen-vloer
 • Kliklaminaat
 • Steigerhoutenvloer
 • Onbehandeld eikenvloerdelen

 

Ook zijn er verschillende soorten vloeren die iets duurder zijn dan de vloer hierboven denkt u bijvoorbeeld aan:

 • Visgraat click Pvc
 • Pvc
 • Visgraat verlijmen Pvc
 • Keramische tegels

Bij het aanschaffen van een goedkope houten vloer kunt u er voor kiezen of de prijs inclusief of exclusief het leggen moet zijn. 

De meeste mensen kiezen ervoor om de vloer te kopen inclusief het laten leggen.

 

goedkoop-vloer-laten-leggen
Houten vloer laten leggen

Hoe wordt een houten vloer gelegd? (stappenplan)

Benodigde tijd: 1 dag.


Stappenplan: Houten vloer leggen

 1. Acclimatiseren

  Laat het parket in de verpakking minimaal 48 uur liggen in de kamer waar u het gaat plaatsen. Leg de verpakking horizontaal op de vloer. Anders loopt u het risico dat de planken kromtrekken.

  Vloer Acclimatiseren

 2. De eerste rij leggen

  De eerste rij van de vloer legt u met de groef naar de muur. Begin in een hoek van het vertrek. Breng wat lijm aan op de kopse kant van het volgende vloerdeel en schuif de vloerdelen in elkaar. Tik ze aan met een hamer en een bouten blokje.
  Nadat de eerste rij van het parket is gelegd, plaats je de afstand blokjes tussen de rij en de muur om een voeg uit te sparen waardoor de vloer kan uitzetten.

  1ste rij wordt geplaatst Vloer-gigant

 3. De volgende rijen leggen

  Begin de volgende rij met het gezaagde deel dat is overgebleven uit de eerste rij, tenzij dit korter is dan 50 cm. De planken samenvoegen gaat het makkelijkst als u de nieuwe plank in een hoek van circa 30Â houdt en wanneer de tong goed in de groef klikt, op de vloer drukt.
  Tik aan met de hamer en het slagblokje. Vergeet niet om steeds wat lijm aan te brengen in de groef aan de lange kant en de kopse kant van de vloerdelen. Gebruik een vochtige doek om eventuele lijmresten weg te vegen.
  Gebruikt u de planken uit verschillende verpakkingen door elkaar natuurlijke variatie. Zo vermijd u dat de 2 planken uit de zelfde verpakking met een gelijke patroon naast elkaar komen te liggen.

  Houten vloer wordt geplaatst Vloer-Gigant

 4. Obstakels overwinnen


  Als u obstakels zoals bijvoorbeeld CV-buizen tegenkomt. Dan kunt u het beste een decoupeerzaag gebruiken om een stukje uit het vloerdeel te zagen. Maak de uitsparing 10 mm groter in verband met de uitzetting van de vloer. De gaten kunt u netjes afdekken met een rozetje.

  Vloer-Gigant

 5. De laatste rij leggen


  Het zou al heel mooi zijn, wanneer het laatste vloerdeel precies zou passen. In de praktijk zult u de laatste planken in de lengte op maat moeten zagen. Meet hiervoor de ruimte tussen de muur en de vorige baan aan beide zijden op, want muren zijn vaak niet helemaal recht. Teken dit af op de laatste planken en zaag ze op de juiste maat.

  Vloer bijna klaar vloer-gigant

 6. Afwerking laatste stap

  Alles wat u nu nog te doen staat, is de afstandsblokjes verwijderen, de plinten aanbrengen en eventueel uw nieuwe parketvloer een beschermende laag onderhoudsolie geven.

  Houten visgraat vloer Vloer-Gigant

Oude houtenvloer

Wat voor type hout is voor u het beste is, dat is geheel afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en uw gezinssamenstelling.

Houd u wel rekening met de volgende factoren zoals

Een oude authentieke houten vloer kenmerkt zich door het gegeven dat geen enkel vloerdeel hetzelfde is. Ieder vloerdeel heeft zijn eigen structuur, vaak compleet met knoesten.

Dit zorgt juist voor de oude unieke uitstraling. Mooie oude vloerdelen zijn massief en hebben een behoorlijk gewicht omdat ieder deel volledig bestaat uit hout.

Massieve vloeren zijn erg duurzaam en de prijs per m² is hierdoor ook iets hoger dan bij een houten grenen vloer.

Bij normaal gebruik heeft een parketvloer gemiddeld eens in de 10 tot 15 jaar een opknapbeurt nodig. Een houten vloer opknappen doet u door te schuren en te lakken.

De nieuwe laklaag bepaalt de uitstraling van de vloer, maar voor het beste resultaat is vooraf wel een schuurbeurt nodig.

Wat voor soort houten vloer

Er bestaat aardig wat onduidelijkheid over de benaming van een houten vloer. Is het nou een houten vloer of een parketvloer?

Wat is het verschil tussen hout en parket? Een houten vloer en een parketvloer zijn hetzelfde. Parket doelt op de benaming van de manier van leggen die vroeger werd toegepast.

Er is overigens wel een verschil te onderscheiden tussen lamelparket en een massief houten vloer/parketvloer. De eerste is aanzienlijk goedkoper dan de tweede.

Lamelparket

Een lamelparket is opgebouwd uit meerdere lagen, waarvan enkel de toplaag uit massief hout bestaat. En van deze toplaag zijn verschillende diktes te verkrijgen.

Lamelparket is over het algemeen goedkoper in de aanschaf, maar u doet er goed aan om er rekening mee te houden dat een dergelijke vloer minder lang meegaat.

Een lamelparket kunt u maar één keer schuren, terwijl een massief houten vloer wel drie keer geschuurd kan worden. Om die reden kunt u voor een massief houten vloer rekenen op een levensduur van zo’n 50 jaar en voor een lamelparket op een levensduur van zo’n 15 jaar.

Bij intensief gebruik, is een massief houten vloer op de lange termijn dus voordeliger.

Het leggen van een houten vloer heeft de afgelopen jaren een sterke ontwikkeling doorgemaakt

Het laten leggen van een nieuwe vloer door een vakkundig bedrijf heeft namelijk veel voordelen.

Het aanbrengen was voorheen een behoorlijk ingewikkeld proces, tegenwoordig hoeft hij al lang niet altijd meer gespijkerd of gelijmd te worden zoals voorheen nog voorkwam bij verouderde vloeren.

Zwevend leggen

Het zogenaamde zwevend leggen, wordt vaak toegepast. Echt hout werkt en zal tijdens kou en warmte wellicht nog iets uitzetten. Bij zwevend leggen wordt de vloer los van de bestaande ondervloer gelegd, dus zonder dat deze aan de ondervloer verlijmd wordt.

Door de naden van de planken (mes en groef) met nadenlijm aan elkaar te bevestigen ligt de vloer stabiel en stevig. Toekomstige kiervorming is hierdoor vrijwel uitgesloten.

Onze vloerleggers weten uiteraard exact hoe zij dit moeten aanpakken. Een groot voordeel van een zwevende vloer is dat u, bij een eventuele verhuizing, de vloer kunt meenemen.

laminaat-laten-leggen
Houten vloer laminaat wordt gelegd

Oude vloer opknappen

Heeft u weinig budget en wilt u misschien uw oude vloer op laten knappen? Dan zijn er een aantal aspecten waar u op moet letten.

We zetten ze voor u op een rijtje:

 • Vloer moet goed geschuurd worden.
 • Denkt u aan de vloer isolatie.
 • Gaat u de vloer opnieuw verven of zet u hem in de olie?

U kunt ervoor kiezen om zelf uw bestaande vloer op te knappen wat een stuk goedkoper is dan dat u een vloerenlegger moet inhuren.

Laat u zich van tevoren goed informeren over de de juiste werkwijze en de eventuele kosten die u kwijt bent voor het zelf opknappen van de vloer.

Zwevende vloer

U kunt er voor kiezen om een vloer vast maar ook zwevend te laten leggen.

Een zwevende vloer is een (af)dekvloer die niet rechtstreeks op de ondergrond aangebracht is, maar via een meer of minder veerkrachtige laag of constructie.

Een zwevende dekvloer heeft de volgende voordelen: Geluidsisolatie, minder geluidsoverlast. Thermische isolatie, minder warmteverlies, hoger rendement minder kans op beschadigingen.

Als de vloer zwevend neer wordt gelegd dan kunt u eventueel bij een verhuizing de oude vloer gewoon loshalen en meenemen.

Het nadeel van een zwevende vloer kan zijn dat deze een krakend geluid kan geven. Het laatste wat u natuurlijk wilt is een krakende vloer!

Zorg ervoor dat onder de vloer een goede isolatie is aangebracht die ervoor zorgt dat de geluidsoverdracht een stuk vermindert.

Een vloer isoleren kan op verschillende manieren. Zo zijn er isolatiematten te verkrijgen maar ook vloerisolatie rollen.

Hoge witte plinten

Soort plinten

Er zijn twee soorten plinten waar u uit kunt kiezen. De meest voorkomende, een hoge plint die tegen de muur gelijmd wordt of een platte plint die op de vloer bevestigd wordt.

Het aanbrengen van een hoge plint is wat duurder dan het aanbrengen van een platte plint.

De montage van een hoge plint kost gemiddeld tussen de € 6,- en € 8,- per meter. Voor een platte plint kunt u rekenen op kosten tussen de € 2,50,- en € 4,50,- per meter.

De meeste mensen kiezen voor witte plinten. Wit is tijdloos en strak. Daarnaast zorgen witte plinten voor een mooi contrast bij een andere muurkleur.

Materiaal keuze is afhankelijk van de vloer waar de plint geplaatst wordt. Heeft u vloerbedekking, een houten vloer of laminaat dan volstaat normale MDF.

Heeft u een tegelvloer, PVC vloer of gietvloer, dan kunt u het beste gaan voor plinten van vochtwerend MDF.

Een plint beschermt in het algemeen de wand tegen beschadigingen.

Bijvoorbeeld wanneer uw stofzuigt, dweilt of er per ongeluk tegen aan stoot.

Bij een aantal type vloeren is het leggen zonder tussenruimte onmogelijk, zoals bij click PVC, hout of laminaat. Dit heeft met het materiaal te maken.

Bespaar op uw houten vloer leggen!

Voor een betaalbare houten vloer laten leggen bent u bij ons op het juiste adres?

Leg uw wensen en eisen eens aan ons voor, wij zullen zeker in staat zijn om u te verrassen met kwaliteit en een goede service.

Maar hoe bespaart u nu op de kosten van een goedkope houten vloer?

Vraag eens geheel vrijblijvend een offerte aan en vergelijk onze m² prijzen voor uw nieuwe vloer leggen met die van andere vloerenleggers.

Op deze manier kunt u zien dat wij erg goedkoop zijn en u bespaart op de prijs voor uw nieuwe vloer!

Wij wachten uw offerte aanvraag met belangstelling af.

Bereken uw prijs
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NOA
 • Bijna 31 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1993 zette Jouke de Groot de Vloer-Gigant B.V. op. Het Amsterdamse vloerenbedrijf groeide uit naar een succesvol bedrijf.
Bereken uw prijs
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NOA
 • Bijna 31 jaar ervaring