Vinyl vloeren laten leggen

Voorheen werden deze kunststof vloeren vooral in winkels en bedrijven toegepast, maar met de opkomst van vloeren die speciaal ontwikkeld zijn voor woningen stijgt de vraag behoorlijk.

Ze worden gebruikt voor in het hele huis, bijvoorbeeld als, badkamervloer keukenvloer of woonkamer vloer.

Er is ontzettend veel keuze in vinyl vloeren. Nostalgische tegeltjes, een industriële betonlook of een traditionele visgraat.

Een vloer waarbij de prijs wel meevalt is een vinyl vloer. Het is een vloer die in elk interieur valt te passen en gezien de lage kosten. 

Op deze pagina vertellen we u alles wat u moet weten over vinyl vloeren en wat de verschillen zijn met andere vloeren.

Vinyl-vloeren
Vinyl vloer in de gang gelegd

Wat zijn de kosten van vinyl vloeren?

Vinyl vloeren zijn redelijk goedkoop om te leggen in vergelijking met andere vloertypen. Maar wat kost een vinyl vloer laten leggen per m²? Omdat budget vinyl vloeren en goede kwaliteit vinyl vloeren zoveel van elkaar verschillen.

De toplaag van vinyl is vandaag de dag van een kwaliteit die nauwelijks van laminaat is te onderscheiden. De prijzen voor de aanschaf variëren gemiddeld tussen de €15,- per m² en €60,- per m².

Om u een beetje een idee te geven, hebben wij de gemiddelde kosten voor het laten leggen van een vinyl vloer in een onderstaande tabel gezet.

Manier van leggenGemiddelde prijs per m²
Vinyl vloer los leggen€18,- tot €22,-
Vinyl vloer verlijmd leggen inclusief materiaal€20,- tot €32,-
Vinyl stroken leggen€7,- tot €10,-
Inmeten€65,- tot €97,- Eenmalig inmeten
Plinten€7,- tot €11,- per strekkende meter

Kosten materialen

Een vinyl vloer kopen en laten leggen is de snelste en makkelijkste manier om een nieuwe vloer te leggen. Hieronder staat een prijsindicatie van de materiaalkosten als u uw vloer door een professioneel laat leggen.

MateriaalGemiddelde prijs per m²
Egaliseren€10,-
Lijm€2,-
Ondervloer leggen€5,50
Plaatsen overgangsprofiel€3,-
Vinyl stroken€6,-
Vinyl rol€5,- / €13,-

Wat is een vinyl vloer?

Een vinyl vloer is een kunststof vloer die oogt als een harde vloer, maar in werkelijkheid veel zachter aanvoelt. Een vloer van vinyl wordt gemaakt van pvc maar de vloer bestaat uit meerdere lagen.

1 van de lagen is een zachte schuimlaag, waardoor vinyl een beetje mee veert en goed geluiden dempt. Er zijn talloze verschillende patronen en prints. Denkt u bijvoorbeeld aan marmer look of een betonlook voor in uw woonkamer.

Deze vloeren zijn ideaal als je de uitstraling wilt van een harde vloer, maar het comfort van een zachte vloer. Qua eigenschappen lijken ze op elkaar maar er zijn een paar belangrijke verschillen.

 • Soepeler. Door een andere opbouw van vloerlagen is ze zachter dan PVC. Dat maakt een vinyl vloer flexibeler te leggen dan PVC maar wel gevoeliger voor invloeden van buitenaf.
 • In grotere afmetingen beschikbaar. Handiger dus bij het leggen van een vloer in grote ruimtes.
 • Geluiddempender. Doordat vinyl iets zachter is dan PVC absorbeert het geluid nog beter dan PVC én is het zachter aan je voeten.
 • Goedkoper. Omdat een vinyl vloer minder lang mee gaat is het goedkoper. Nu zijn veel mensen na 15-20 jaar wel op hun vloer uitgekeken en zoeken ze iets nieuws. Doordat vinyl goedkoper is, laat je budget ook sneller vervanging toe.

Een vinyl vloer is vaak 4 meter breed en heeft geen naden. De bovenlaag is waterdicht, waardoor het zeker mogelijk is om een vinyl vloer te laten leggen in uw badkamer.

Er zijn talloze verschillende patronen en prints. Denkt u bijvoorbeeld aan marmer look of een betonlook voor in uw woonkamer. Deze vloeren zijn ideaal als je de uitstraling wilt van een harde vloer, maar het comfort van een zachte vloer.  

Wat is het verschil tussen Vinyl en PVC?

Bent u aan het oriënteren voor een vinyl vloer maar twijfelt u tussen een pvc vloer of vinyl vloer. Het belangrijkste verschil tussen PVC en vinyl zit in de onderlaag.

Bij een vloer van vinyl is dit een verende onderlaag, maar bij een PVC vloer veert de onderlaag niet. Daardoor is vinyl zachter en zijn de PVC vloeren juist steviger. Door die stevigheid kost een PVC vloer vaak wat meer dan een vloer van vinyl.

Verschillen in levensduur

Vinyl vloeren gaan best lang mee! een goede kwaliteit vloer heeft namelijk een levensduur van 10 tot 20 jaar. Vinyl vloeren hebben een kortere levensduur dan PVC vloeren, die tot 30 jaar mee kunnen gaan.

Vloerverwarming

Vloerverwarming kunt u goed combineren met beide vloeren. Als u kiest voor een gelijmde pvc vloer, dan zal dit de warmte van de vloerverwarming goed doorlaten. Hier geldt hoe dikker de vloer hoe meer de vloer de warmte tegenhoudt. De dikte van een vinyl vloer kan het effect van de vloerverwarming beïnvloeden.

Vinyl is geschikt voor vloerverwarming omdat het een dunne harde vloer is. Dat wil zeggen dat er weinig warmte verloren gaat in een dikke, luchtige vloer maar dat het direct door de vloer naar boven wordt gestraald.

Vinyl visgraat vloer
Vinyl traditionele visgraat variant

Voordelen van een vinylvloer

De voordelen van vinyl zijn:

 • Lange levensduur (20 tot ongeveer 30 jaar) dus langer dan bijna alle andere vloeren.
 • Voelt niet koud aan zoals tegels en kliklaminaat.
 • Vlek en afdrukbestendig
 • Makkelijk af te soppen.
 • Allergie verlagend (ontbreken van naden en kieren)
 • Zand en modder in huis zijn minder erg
 • Kleurecht
 • Hygiënisch
 • Zelf te leggen als je handig bent.
 • Slijtvaster dan originele houten vloeren.
 • Makkelijk in keuken met spetters, water en vlekjes.
 • Geluiddempend (speciaal zachtere uitvoeringen)
 • Geschikt voor vloerverwarming

Interessant om te weten!

Hoe lang duurt een vinyl vloer leggen?

Als de ondervloer geëgaliseerd moet worden, dan duurt egaliseren 1 dag en drogen duurt 1 tot 3 dagen. De vloer zelf leggen kost 1 tot 2 dagen, afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte. Dit gaat dus sneller dan het leggen van bijvoorbeeld een gietvloer, wat wel 1 week kan duren.

Heb je een ondervloer nodig voor vinyl?

Vinyl leggen zonder of met ondervloer? Het is niet aan te raden om een vinyl vloer zonder ondervloer te leggen, mits de basisvloer geen oneffenheden bevat en volledig glad is en geen stof of vuil bevat.

Is vinyl goedkoper dan PVC?

Over het algemeen is een vinyl vloer voordeliger dan een PVC vloer, toch zijn wij er van overtuigd doordat de buitenste twee lagen steviger zijn dat de levensduur van een PVC vloer langer is.

Wat is de dikte van vinyl?

Een goede kwaliteit vinyl heeft een dikte van 2 tot 3 mm waarop een slijtlaag van 0,2 tot 0,7 mm aangebracht is. Uiteraard biedt een dikkere slijtlaag een betere bescherming, wat de duurzaamheid van de vloer zal verlengen.

Zelf leggen of laten doen?

Het zelf leggen van vinyl wordt niet aangeraden als doe het zelf klus. Tenzij u sterk overtuigd bent van u eigen kunnen. Wij van de Vloer-Gigant adviseren altijd gebruik te maken van onze ervaren professionele vloerleggers. U kunt er dan gerust op zijn dat wij u vinyl professioneel en efficiënt gelegd wordt.

Een meetfout of snijfout is zo gemaakt en de kosten en irritatie van bijbestellen zijn vaak hoger dan de vloerenlegger die vaak niet zo duur is. 

Vinyl-betonlook-vloer
Vinyl betonlook vloer

Welke ondervloer moet ik gebruiken?

Vinyl is gemaakt van zachter materiaal en neemt in verloop van tijd de vorm van uw ondervloer aan. Wanneer u al een gladde ondervloer hebt liggen, hoeft u dus geen speciale ondervloer te gebruiken voor vinyl. U kunt er voor kiezen uw huidige ondervloer te laten egaliseren.

Het voordeel hiervan is dat het zorgt voor een een maximale stabiliteit voor uw vinyl vloer. Daarnaast brengt een ondervloer extra geluiddempende en isolerende eigenschappen met zich mee. De vloer verliest de mooie uitstraling en de levensduur zal korter worden als de ondervloer niet goed is.

Een sterke, egaliserende ondervloer werkt het beste bij vinyl. Stevige en vlakke platen vangen oneffenheden op en zorgen dat je vinylvloer strak gelegd kan worden, zonder zichtbare golvingen in het vinyl.

Bespaar op het leggen van uw vinyl vloeren!

Net als iedereen wilt u natuurlijk niet de hoofdprijs betalen voor het aanbrengen van uw nieuwe vloer. En iedereen wilt uiteraard besparen.

Maar hoe kunt u nu besparen op uw vloer laten leggen? Simpelweg door een offerte aan te vragen en deze te gaan vergelijken met die van een andere vloerenlegger.

Als u bij ons vrijblijvend een offerte aanvraagt dan geven wij u de mogelijkheid onze prijs te vergelijken met die van andere aanbieders.

Op deze manier kunnen wij u laten zien hoe goedkoop wij zijn in het leggen van vloeren en u bespaart flink op de kosten!

Vloer-Gigant
Vloer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!